REUTERS

Verschil in loon zaait tweedracht tussen politie en para's

Niet alleen politici bakkeleien over de inzet van paracommando's in de straten. Tussen militairen en agenten worden de messen gewet, om financiële redenen dan. Dat berichten Het Nieuwsblad, De Standaard, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.

"Wanneer de inzet van militairen voor bewakingsopdrachten voor langere tijd wordt voortgezet, móét er dringend met de overheid rond de tafel worden gezeten", zegt Luc Maes van de socialistische ACOD Defensie. "Militairen lopen bij dergelijke bewakingsopdrachten dezelfde risico's als de agenten die enkele deuren verder hetzelfde werk doen. Toch hebben zij een heel andere verloning. Dat is vreemd en lokt onder militairen veel reactie uit." Ook de militaire vakbond ACMP vraagt daarover een gesprek.

Maar bij de politie groeit de tegenstand tegen een langere aanwezigheid van militairen in de straten. Zo vrezen agenten in te boeten op de lucratieve avond-, nacht- en weekendpremies omdat de overheid op die dure momenten goedkopere militairen zou inzetten. "Het leger inzetten in eigen land kan voor ons niet voor een langere termijn, omdat het geen structurele oplossing is, alleen een noodmaatregel voor zeer beperkte tijd", zegt VSOA-ondervoorzitter Vincent Houssin.

Lees meer