2 Een Franse agent aan de Belgisch-Franse grens in Rekkem (archiefbeeld).
BELGA Een Franse agent aan de Belgisch-Franse grens in Rekkem (archiefbeeld).

Verwarring aan grenzen: Belgen mogen Frankrijk niet binnen voor familiebezoek en winkelen, burgemeester van Sluis reageert verrast

Onze regering laat sinds vandaag familiebezoeken en winkelen in onze buurlanden weer toe. De toelating geldt echter niet voor Frankrijk, waar alleen essentiële verplaatsingen zijn toegestaan, meldt Buitenlandse Zaken. Door de verwarrende situatie werden heel wat Belgen teruggestuurd aan de Frans-Belgische grens. Toch werd ook in Nederland verrast gereageerd op de Belgische aankondiging.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Niet alleen familiebezoeken over de grens zijn vanaf vandaag weer toegelaten, ook winkelen over de grens mag weer. Dat blijkt uit de recentste publicatie van het Staatsblad van vanmorgen. Die versoepeling is genomen uit praktisch oogpunt voor mensen die in de grensstreek wonen, verduidelijkte het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V).

Er werd ons verteld dat we onze familie in Frankrijk kunnen zien, maar aan de grens worden we teruggestuurd

Belg die grens met Frankrijk wilde oversteken

Meer dan 100 Belgen teruggestuurd aan grensovergang

Lezers meldden eerder vandaag aan RTL dat ze de grens toch niet over mogen en dat Franse agenten kwaad reageren als ze hen erover aanspreken. “Mijn man nam contact op met de gendarmerie in Frankrijk. De agent reageerde boos omdat het al de zoveelste oproep was over het onderwerp”, klonk het. “Er werd ons verteld dat we onze familie in Frankrijk kunnen zien, maar aan de grens worden we teruggestuurd omdat ze tot 15 juni nog gesloten zijn”, aldus iemand anders.

Alleen al aan de Belgisch-Franse grensovergang Saint-Aybert, waar de E19 uit Brussel richting Parijs gaat, werden zaterdag uiteindelijk meer dan 100 Belgen teruggestuurd toen ze naar Frankrijk wilden rijden. Ze dachten dat het mocht, maar dat was buiten de Fransen gerekend. “Sinds deze ochtend hebben meer dan honderd voertuigen rechtsomkeer moeten maken”, verklaarde een agent aan de grenspost van Saint-Aybert aan AFP. “We hebben geen nieuwe richtlijnen gekregen, men heeft ons gezegd te blijven controleren zoals voorheen.” De Belgen dropen ontgoocheld af.

135 euro boete

De gendarmerie van de grensgemeente Maubeuge bevestigde daarop dat Frankrijk de oversteek nog niet toestaat. “Deze verplaatsingen worden niet goedgekeurd door de Franse politie. Wie het toch doet, riskeert een boete van 135 euro. Bij recidive kunnen we overgaan tot arrestaties.” Ook een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk zei dat het land nog geen Belgen toelaat op zijn grondgebied. “Zoals we altijd gezegd hebben: onze grenzen heropenen niet voor 15 juni.”

Buitenlandse Zaken preciseerde daarop dat de nieuwe regel inderdaad niet geldt voor verplaatsingen naar Frankrijk. In Frankrijk zijn immers nog steeds alleen essentiële verplaatsingen toegestaan en is het noodzakelijk om een certificaat voor internationale reizen te hebben. “De Franse autoriteiten willen voor 15 juni niets wijzigen aan de regels rond de toegang tot hun grondgebied. (...) Het is dus in elk geval niet toegestaan om in Frankrijk te gaan winkelen of te gaan wandelen”, aldus minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin. 

(Lees verder onder de foto)

2 Controle aan de grensovergang met Nederland in Veldwezelt (archiefbeeld).
Borgerhoff Controle aan de grensovergang met Nederland in Veldwezelt (archiefbeeld).

Het is wél mogelijk om naar Duitsland, het Groothertogdom Luxemburg of Nederland te gaan om familie te bezoeken of te gaan winkelen.

“Belgen zijn goed in verrassingstactiek”

Toch reageren ze ook in Nederland verrast op de aankondiging. “In maart ging de grens plots dicht zonder enig overleg, en nu worden we weer verrast”, reageert Marga Vermue, burgemeester van de Nederlandse Sluis, bij VRT NWS. Vermue zegt ook dat ze niet officieel op de hoogte gebracht is van het Ministerieel Besluit dat in het Staatsblad is gepubliceerd. “Belgen zijn goed in verrassingstactiek”, merkte Vermue nog op.

“Ik denk dat de Belgische burgemeesters net zo verrast waren, er is geen overleg over geweest”, legt ze uit bij de lokale Zeeuwse krant Provinciale Zeeuwse Courant. “We hadden dit natuurlijk liever van tevoren geweten om te kijken of we extra maatregelen moesten nemen of niet. Daar is het nu ontzettend kort dag voor.”

Burgemeester Jan-Frans Mulder van Hulst zit op dezelfde lijn. “Wij waren voorbereid op 8 juni, de datum die lang werd genoemd voor het heropenen van de grenzen”, liet hij optekenen. “We zullen vanaf nu goed monitoren hoeveel Belgische auto’s Hulst binnen willen komen via de bekendste toegangswegen, zoals aan de grens bij Kapellebrug. Als we zien dat het te druk wordt, zullen we toch Belgen gaan terugsturen.”

“Beperkt”

Aan RTBF zei Goffin nog dat verplaatsingen om familie te bezoeken in de grenslanden toch “beperkt zouden moeten blijven in termen van kilometer”. En ook het winkelen moet “erg beperkt” blijven. “Wanneer de communicatie niet duidelijk is, moet je dat kunnen erkennen” en bijsturen, vervolgde de minister. Nu al buitenlandse reizen boeken is voorbaring, zei hij tot slot. 

175 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Christine Laevers

    Het volstaat om het Frans nieuws op TV te volgen... Daar wordt alles herhaald en herhaald en herhaald. Hier gaan de restaurants en de café's morgen pas open. Op internet vind je ook info. Pas 15 juni voor Belgen die willen shoppen of voor het plezier familie wilt bezoeken.

  • Carlo Verstappen

    Iedereen is verbaast en begrijpen het niet, ik zou verbaast zijn moest alles op wieltjes lopen en onze regeringsleiders allemaal op één rij zouden staan, dan zou ik pas verschieten, en niet te vergeten deze mensen moeten ons land leiden.

Lees meer