2 Yasin Gül komt in opspraak door een filmpje uit december 2017.
rv Yasin Gül komt in opspraak door een filmpje uit december 2017.

VIDEO. CD&V zet Yasin Gül uit de partij omdat hij dweepte met extreemrechtse Grijze Wolven

CD&V heeft Yasin Gül uit de partij gezet omdat hij in een filmpje zijn sympathie voor de Grijze Wolven, een extreemrechtse en ultranationalistische Turkse beweging, liet blijken. De man van Turkse afkomst moest een van de Limburgse kopstukken voor de Vlaamse verkiezingen worden. Gül was tot voor kort schepen voor Groen in Heusden-Zolder. Beke haalde hem binnen als stemmenkanon bij de Turkse gemeenschap.

De beelden dateren van december 2017. Daarop is onder meer te zien hoe Gül de leden van de Grijze Wolven aanspreekt. “We gaan onze strijd blijven voeren tot de Turkse vlag overal ter wereld wappert”, klinkt het. Daarna zingt Gül samen met een aantal anderen een lied dat de Turkse vlag en identiteit eert. In de kamer hangen ook verschillende Turkse vlaggen en een vlag van de Grijze Wolven.

Het is niet de eerste keer dat de naam van Gül geassocieerd wordt met de extreemrechtse Turkse organisatie. Vorig jaar doken op het Facebookprofiel van Gül -toen nog schepen bij Groen- al foto’s op waaruit bleek dat hij banden had met de Grijze Wolven. De politicus distantieerde zich toen al van die banden. Het filmpje dat nu opduikt dateert nog van enkele maanden eerder, maar laat een stuk minder ruimte voor interpretatie. De Grijze Wolven zijn in ons land dan wel niet verboden, de organisatie wordt wel degelijk op de voet gevolgd door de Belgische veiligheidsdiensten.

“Complete verrassing”
“Deze beelden komen voor ons als een complete verrassing”, klinkt het bij de partij. “CD&V staat voor een samenleving in Vlaanderen waarin iedereen kansen krijgt, op voorwaarde dat men onze normen en waarderen respecteert. De beelden die vandaag naar buiten zijn gekomen, zijn daar geen vertaling van.”

“Toen de betrokkene aangaf de overstap te willen maken van Groen naar CD&V hebben wij met hem verschillende intense gesprekken gehad. Daarbij hebben we heel duidelijk gevraagd of de betrokkene linken had met de genoemde organisatie. Hij heeft dit toen formeel en ondubbelzinnig tegengesproken.”

Vandaag zijn we met deze beelden geconfronteerd. Hoewel ze dateren van voor zijn overstap naar CD&V zien wij geen verdere samenwerking mogelijk. Hij beklemtoonde nog dat hij sindsdien geen enkel contact meer had met deze organisatie en dat hij er ook geen sympathie voor heeft, maar dat maakt voor ons geen verschil. Zijn plaats op de verkiezingslijsten ligt helaas officieel vast, een schrapping is niet meer mogelijk.”

Transfer

De 34-jarige Gül zorgde in februari dit jaar nog voor een politieke verrassing toen hij als Groen-schepen in Heusden-Zolder plots op de CD&V-lijst stond. Gül deed dat omdat hij geen verkiesbare plaats kreeg voor Groen op de Vlaamse en federale kieslijst. CD&V daarentegen kon hem wel een vijfde plaats op de Vlaamse lijst aanbieden.

Grijze wolven

In ons land zijn er al een aantal politici gelinkt aan de extreemrechtse Grijze Wolven. Eerder werd in Lokeren al een CD&V-kandidate uit de partij gezet nadat ze onder vuur kwam te liggen voor haar banden met de Turkse groepering. Eind vorige maand dook op Facebook nog een foto op van een Limburgse sp.a-schepen uit Houthalen-Helchteren die op Facebook het teken van de Grijzen Wolven maakte.

2 De groep mannen doet ook het teken van de Grijze Wolven.
rv De groep mannen doet ook het teken van de Grijze Wolven.

49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • jean-marie séneque

    Dubbele nationaliteiten kan je echt niet afschaffen maar mensen met een dubbele nationaliteit zouden hier niet mogen stemmen of verkiesbaar mogen zijn, en dat is zeker iets wat je wel in een wet kan gieten en veel problemen zou oplossen. Maar raad eens welke partijen dat geen goed idee vinden ? Juist ja.

  • Ingrid Charlier

    Screent de CD&V hun kandidaten dan niet voor ze ze op hun lijsten zetten.

Lees meer