3
SOKO Tierschutz

VIDEO. Vlees uit Duits horror-slachthuis ook in Belgische supermarkten?

Een Duitse dierenrechtenorganisatie heeft verbijsterende opnames gemaakt in een “horror-slachthuis” in Bad Iburg. “Het Duitse slachthuis levert aan vleesgroothandel Dierickx in Zele, waardoor het vlees mogelijk ook in de Belgische schappen ligt”, zegt Animal Rights-campagneleider Erwin Vermeulen. Dierickx NV zegt de samenwerking met het slachthuis te beëindigen.

Opgelet: we wensen te waarschuwen voor schokkende beelden.

De undercoverbeelden van SOKO Tierschutz in ‘Schlachthof Karl Temme’ werden gisterenavond in Duitsland uitgezonden op RTL-TV. Ze tonen hoe afgedankte melkkoeien zo ziek of verzwakt zijn dat ze stelselmatig met een lier uit de transportwagens het slachthuis ingesleept moeten worden. Met elektrische veedrijvers wordt op de dieren ingestoken, maar zelfs de elektrische schokken kunnen hen niet meer overeind brengen. Ook worden al dode dieren aangeleverd, noodgeslacht op de boerderijen van herkomst of onderweg gecrepeerd.

Het geweld treft ook pasgeboren kalveren. In de beelden is te zien hoe ze uit de wagens worden gegooid en aan hun oren worden voortgesleept. 

3
SOKO Tierschutz

Slachthuis dicht

SOKO Tierschutz werkt samen met de Duitse autoriteiten om het criminele netwerk op te rollen. Het slachthuis in kwestie is inmiddels gesloten.

“De beelden zijn niet alleen een aanklacht tegen het slachthuis, de transporteurs en de boeren-eigenaars, maar ook tegen de vlees- en zuivelindustrie in zijn geheel,” zegt Vermeulen. “De zuivelindustrie produceert voortdurend zieke, gewonde en uitgeputte dieren. Melkkoeien die door de constante extreme melkproductie, afgewisseld met zwangerschappen en jongen-werpen, opgebruikt zijn. Daarnaast creëert de zuivelindustrie jonge kalveren als restproduct.”

Horror-vlees in België?

Het vlees van het slachthuis werd niet alleen in Duitsland afgezet. SOKO Tierschutz vond ook bewijs voor export naar een Pools en een Belgisch vleesbedrijf, in Zele. Dierickx NV bevestigt in een mededeling dat ze een samenwerking hadden met het bewuste slachthuis. “Wij hebben vorige week al de samenwerking met de bewuste leverancier stopgezet na het zien van de beelden. Dierickx NV heeft een certificeringsovereenkomst met al haar leveranciers. De beelden tonen een flagrante inbreuk op die overeenkomst, waarop wij met onmiddellijke ingang de samenwerking hebben beëindigd. Dierickx NV heeft het charter ondertekend van de sectorfederatie Febev en streeft te allen tijde naar het beste voor hun dieren. Wij zijn geshockt door de beelden en veroordelen dergelijke praktijken ten stelligste.”

De vraag is nu welke slagers en supermarkten vlees hebben afgenomen van deze groothandel. Animal Rights heeft het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) om informatie en uitleg gevraagd.

3
SOKO Tierschutz

57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Mathias De Kinder

    Bij die slachters moeten ze juist hetzelfde doen vindt ik dan.En voor degene die er filmpjes van maakt en niets onderneemt, terwijl hij da aant filmen is, is voor mij al even strafbaar. !!!

  • Christine Laevers

    Die filmgetuigenis motiveert me des te meer om mijn eigen vlees te kweken en clandestien te slachten zoals het hier op het Franse platteland wel eens gebeurt. 'Restkalveren' ???? Weer iets bijgeleerd. Mijn dochter is veganiste en ik begrijp haar uitgangspunt. Zij begrijpt het mijne. Maar waarom kunnen ze die kapotte koeien en kalveren niet uitbesteden ? Oh ja, honden- en kattenvoer! Dierenliefhebbers, hallo, hallo!

Lees meer