Daniël Termont (sp.a) bij zijn eedaflegging eerder vandaag.
BELGA Daniël Termont (sp.a) bij zijn eedaflegging eerder vandaag.

Vier Oost-Vlaamse gemeentes wachten nog op nieuwe burgemeester

Omdat hij op vakantie was tussen Kerst en Nieuwjaar, legde de Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) vandaag luttele uren voor de installatievergadering zijn eed af bij Oost-Vlaams gouverneur André Denys. Vier van de 65 Oost-Vlaamse burgemeesters zijn nu nog niet benoemd.

De 59-jarige Termont wordt voor de tweede, en naar eigen zeggen laatste, keer burgemeester van de Arteveldestad. Hij was eerder al schepen tussen 1995 en 2006. Termont behaalde met zijn kartellijst sp.a/Groen een absolute meerderheid, maar sloot een coalitie met Open Vld, waarmee de socialisten de afgelopen achttien jaar een paars bestuur vormden.

In de ambtswoning van de gouverneur legde ook Marc De Pauw (Open Vld), burgemeester van Destelbergen, de eed af. De Pauw is sinds 1995 burgemeester van de Reynaertgemeente. Met de eedaflegging van Termont en De Pauw zijn ondertussen 61 van de 65 Oost-Vlaamse burgemeesters ingezworen. In Ninove blijft Michel Casteur (Open Vld) voorlopig burgemeester in afwachting van mogelijke herverkiezingen, maar daarover moet de Raad van State zich binnenkort uitspreken. In Denderleeuw is er geen coalitie gevormd en wordt mogelijk een burgemeester van buiten de gemeenteraad aangesteld.

Burgemeester Philippe Willequet (Gemeentebelangen) van Kluisbergen kan voorlopig niet aan zijn vijfde ambtstermijn beginnen, omdat het nog wachten is op een advies van het parket-generaal. In Zelzate tenslotte voert het gerecht een onderzoek naar vermeende volmachtfraude door toekomstig burgemeester Frank Bruggeman (Open Vld), al veegde de Raad voor Verkiezingsbetwistingen eerder alle klachten al van tafel.

Lees meer