BELGA

Vier op de tien Brusselse werkzoekenden hebben diploma dat niet erkend is in België

Bijna de helft van de werkzoekenden in Brussel beschikt over een buitenlands diploma dat (nog) niet erkend is in ons land. Dat schrijft L'Echo. Bruxelles Formation, dat instaat voor de opleiding van Franstalige werkzoekenden in de hoofdstad, roept de Franstalige en Vlaamse gemeenschap daarom op om werk te maken van vlottere procedures om diploma's gelijk te schakelen. 

"In de hoofdstad heeft 43 procent van de werkzoekenden die ingeschreven zijn bij Actiris (de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst, nvdr), diploma's die ze in het buitenland hebben behaald, meestal in de Europese Unie, maar die hier niet erkend zijn", zegt directrice Olivia P'tito donderdag in L'Echo.

De procedure sleept soms jaren aan. "Sommigen hebben kostbare competenties waar de werkgevers nu naast grijpen, zowel in de private als in de openbare sector", aldus P'tito. Volgens het jaarrapport van de instelling werden er vorig jaar 22.425 opleidingen verstrekt, tegenover bijna 21.900 in 2016.

16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Fredien Vandervekens

    Graag "eerstens" voorrang aan "talent" van eigen bodem. Dat meteen taalkundig en qua "omgangsvormen" kan ingezet worden. Dokters en advokaten van Syrische/Iraakse origine, zeer "humanitair" ingesteld, vluchten niet. En zetten zich, ter plaatse, in voor hun minder fortuinlijke en getraumatiseerde landgenoten/medemensen. De "hogeropgeleide" vluchters vallen onder de noemer, goudzoekers.

  • Gerry Cle

    Laat degene met een (nog) niet erkend diploma dan een ingangsproef afleggen. Talent moet zo snel mogelijk aan de bak kunnen. Wel grappig dat sommigen hier niet schijnen te beseffen dat in Syrië en Irak ook bakkers, slagers, techniekers, dokters en advocaten wonen die vluchten voor het oorlogsgeweld.

Lees meer