REUTERS

Vijf jaar cel voor gewapende overval op diamantair

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Albert P. vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor een gewapende overval waarbij hij een diamant buit maakte ter waarde van 250.000 euro, en nog twee kleinere steentjes.

Het slachtoffer had op 23 maart 2010 een afspraak met een zekere Ben Esra R. voor de verkoop van een diamant. Hij kende de man omdat hij een kantoorruimte aan hem verhuurde. Ben Esra zei dat hij een Russische klant had die diamanten wilde kopen.

Wapen
De dag van de feiten stapten Ben Esra en de klant het kantoor van het slachtoffer aan de Hoveniersstraat binnen. Toen de diamantair de kostbare steentjes bovenhaalde, richtte de Rus plots een vuurwapen op hem. Ben Esra verliet het kantoor met de diamanten. De Rus hield het slachtoffer nog even onder schot en vertrok dan eveneens.

Op camera
Na een analyse van de camerabeelden en uit het telefonie-onderzoek bleek dat er naast de twee daders die waren binnengegaan, nog twee anderen bij de overval betrokken waren. De vier waren twee dagen na de overval naar Israël vertrokken. Ze werden geïdentificeerd en internationaal geseind.

Uitlevering
Albert P. werd later in Frankrijk gearresteerd en uitgeleverd. De diamantair herkende hem als de Russische klant met het wapen. De beklaagde legde tijdens het onderzoek beperkte verklaringen af en beriep zich op zijn zwijgrecht. Hij betwistte zijn betrokkenheid, maar de rechtbank vond die wel bewezen. Hij moet het slachtoffer een voorlopige schadevergoeding van 7.500 euro betalen.

Lees meer