BELGA

Vijftig extra plaatsen in Brusselse winteropvang

Er komen vanavond nog vijftig extra opvangplaatsen voor daklozen in een gebouw van Belgacom in de Borrensstraat in Elsene. Dat hebben de bevoegde collegeleden voor bijstand aan personen, Brigitte Grouwels (CD&V) en Evelyne Huytebroeck (Ecolo), vandaag beslist. Het is nog niet duidelijk wie de extra plaatsen financiert.

Met de vijftig extra plaatsen stelt de gemeenschappelijke gemeenschapscommissie nu 450 plaatsen ter beschikking voor daklozen tijdens de winter. Het initiatief wordt genomen nadat het Brussels Platform Armoede (BPA) aan de alarmbel trok omdat de voorbije week elke nacht tot 250 daklozen geen opvang hebben. De plaatsen bij opvangorganisator Samusocial zijn al even volzet.

Volgens het kabinet van Huytebroeck ligt het aantal opvangplaatsen voor Brusselse daklozen nu op 1.046, met 350 plaatsen op federaal niveau en 191 plaatsen die het hele jaar geopend zijn door Samusocial en de vzw's Pierre d'angle en Ariane. Het is nog onduidelijk of de financiering gebeurt op Brussels of federaal niveau.

Staatssecretaris Maggie De Block (Open Vld) reageert tevreden dat het Brussels gewest heeft beslist om 50 extra plaatsen te openen. De liberale politica werkt met haar ploeg intussen verder om nog meer plaatsen te vinden. De Block wijst er wel op dat het om de vijftig plaatsen gaat die zijzelf al gratis had aangeboden aan het Brussels gewest, maar daar was tot vanmiddag niet op ingegaan.

Lees meer