Archiefbeeld van Professor Steven Van Gucht.
BELGA Archiefbeeld van Professor Steven Van Gucht.

Virologen waarschuwen: “Risico's niet verdwenen”

De huidige coronacijfers tonen aan dat we ons in de staart bevinden van de epidemie. Viroloog Steven van Gucht waarschuwt echter dat hoewel deze cijfers gunstig blijven evolueren, gezien de dalende trend in vrijwel alle parameters, de risico’s nog niet verdwenen zijn.

Doordat het virus nog steeds circuleert, we veel meer contact hebben met elkaar en we ons vaker verplaatsen, is de kans op besmetting reëel, stelt Van Gucht. 

“Het blijft dus heel belangrijk dat we ons voortdurend houden aan die vijf basisprincipes die we echt nog eens ter herinnering willen brengen vandaag:

1. Blijf thuis als u ziek bent en bel onmiddellijk uw huisarts

2. Was regelmatig uw handen met water en zeep

3. Draag een mondmasker, zeker als u het openbaar vervoer gebruikt of op een drukke plaats bent

4. Vermijd contact met anderen, hou u aan uw bubbel en spreek zoveel mogelijk af buiten

5. Respecteer de afstand van 1,5 meter en zorg voor een goede verluchting van ruimtes”

“Deze principes zijn geen menukaart waaruit u kan kiezen”, benadrukt de viroloog. “We moeten ze alle vijf consequent toepassen.”

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • thierry bollaert

    andere virussen circuleren ook nog maar er wordt niet meer over gesproken.zal wel vanzelf overgaan zoals alles

  • Regina Van Akker

    Men handelt hier nochtans alsof alles weer zen normale gangetje kan gaan. Bijna alle dagen zijn er versoepelingen, zelfs vervroegde veiligheidsraden om het nog wat sneller te doen gaan. We gaan hier dik in de ellende zitten, zoveel is duidelijk. Het virus amuseert zich hier te pletter; gelegenheden genoeg om toe te slaan!

Lees meer