Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens de bijeenkomst in Londerzeel.
Bas Bogaerts Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken tijdens de bijeenkomst in Londerzeel.

Vlaams Belang scoorde meer stemmen in armste gemeenten

De N-VA verloor bij de verkiezingen veel sterker in gemeenten waar het gemiddelde inkomen laag is. Dat blijkt uit berekeningen van De Standaard. Voor Vlaams Belang ziet het plaatje er precies omgekeerd uit.

De N-VA verloor bij de verkiezingen voor het Vlaams Parlement 7,1 procent. Maar dat verlies is erg ongelijk verspreid over de gemeenten. In de 20 procent rijkste Vlaamse gemeenten ging de N-VA er iets meer dan 3 procent op achteruit. In de 20 procent armste bedroeg de daling bijna 10 procent, of dus drie keer meer.

Uit de berekeningen van De Standaard blijkt dat de N-VA in een gemeente bijkomend 1,1 procent verliest, per duizend euro dat het gemiddelde netto belastbaar inkomen lager ligt.

1 procent per duizend euro

Bij Vlaams Belang is er sprake van een omgekeerde tendens: hoe lager het inkomen, hoe sterker de partij wint. Waar de N-VA in de armste gemeenten gemiddeld 6,6 procent extra verloor, won Vlaams Belang 6,4 procent extra. Per duizend euro dat het inkomen in een gemeente lager ligt, wint Vlaams Belang 1 procent extra.

46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Gino Rogiest

    ik woon nochtans in een heel goede buurt , heel landelijk met mooie huizen . En toch is mijn stem en die van een kwart van de wijk naar het VB gegaan. Dus jullie studie klopt nog eens niet denk ik dan .

  • JAN krommentak

    Zulke analyses zijn nooit gezien , ongelooflijk hoe men dit wil verklaren kan men nu gewoon niet accepteren dat de burger het beu is dat het anders moet

Lees meer