Archiefbeeld: Filip Dewinter (l.) en Tom Van Grieken (r.)
Photo News Archiefbeeld: Filip Dewinter (l.) en Tom Van Grieken (r.)

Vlaams Belang verkettert én verleidt N-VA: "We zijn bereid om gedoogsteun te leveren vanuit de oppositie, in ruil voor een migratiestop"

Vlaams Belang heeft vandaag in Antwerpen de campagne voor de lokale verkiezingen afgesloten met een druk bijgewoond slotwoord van Tom Van Grieken en Filip Dewinter. Rode draad in alles wat de twee zeggen: N-VA, de partij die wordt weggezet als flauw afkooksel, maar tegelijk wordt meegetrokken in een rechtse paringsdans.

"Ik weet uit goede bron dat ze bij de partijtop van N-VA erg zenuwachtig aan het worden zijn, omdat het niet zeker is dat ze alle lokale afdelingen kunnen overtuigen om het cordon sanitaire te respecteren", zegt Van Grieken vooraleer hij enkele duizenden militanten toespreekt. "In enkele gemeenten in de provincie Antwerpen worden aftastende gesprekken gevoerd", voegt Filip Dewinter eraan toe. "Het cordon is niet langer het probleem van Vlaams Belang, het is het probleem van Bart De Wever geworden. Hij wil aan de macht blijven in de stad Antwerpen en dat moet dan maar met Groen. Ik hoor veel N-VA-kiezers die daar niet gelukkig mee zijn."

Als een machtsdeelname niet mogelijk blijkt na 14 oktober, is het Belang bereid om gedoogsteun te leveren vanuit de oppositie. "In Antwerpen stellen we daarvoor zelfs maar één voorwaarde: een migratiestop", zegt de lijsttrekker.

Migratiestroom 

In hun laatste toespraken voor de verkiezingszondag focussen de twee voornamelijk op de migratiestroom, "want ook lokaal zijn de meeste problemen terug te voeren tot migratie". "Terwijl het aantal asielaanvragen in Europa daalt met 44 procent, gaat het cijfer in dit land omhoog. In de eerste acht maanden van dit jaar zelfs met 20 procent", speecht Van Grieken. "De N-VA heeft van geen enkel punt de afgelopen jaren een breekpunt gemaakt en al zeker niet van asiel en immigratie. Wellicht was het motto: deelnemen is belangrijker dan winnen."

Dewinter mag zoals gebruikelijk de hardere taal spreken: "Er zijn niet te weinig sociale woningen, er zijn te veel vreemdelingen in de sociale woningen. Er zijn niet te weinig scholen, er zijn te veel moslims in de scholen." En: "Wij zijn de politieke bulldozer. Wij ruimen het puin, wij effenen de weg, wij kuisen op." Die 'wij' is volgens Dewinter overigens nog steeds het Vlaams Blok, een naam die hij opnieuw naast Vlaams Belang gebruikt in zijn speech.

De partij krijgt op de meeting tot slot nog een hart onder de riem van de Italiaanse regeringspartij Lega (de herdoopte Lega Nord). "Ik wens jullie veel succes met de komende gemeenteraadsverkiezingen", zegt vicepremier Matteo Salvini in een videoboodschap. "Maar ook succes met de komende maanden, die misschien de geschiedenis van Vlaanderen, van België en van Europa zullen veranderen."

79 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marc Camp

    Waarom zou NVA voor een immigratiestop zijn hier in Vlaanderen. Ze leven van de immigratie. Vooral hun broodheren hebben deze mensen nodig om. Aan goedkope arbeidskrachten te geraken. NVA heeft daarom nog enkel sociale woningen nodig om ,deze tijdelijk op te vangen.

  • Herman De Wilde

    Saluut De Wever!

Lees meer