2 (Archieffoto)
Photonews (Archieffoto)

Vlaams Belang wil af van VRT-vergoedingen voor politici

“Schaf dit gebruik af en maak duidelijke, ondubbelzinnige regels”

Vlaams Belang wil dat politici die optreden in recreatieve programma's van de VRT niet langer een optredens- en onkostenvergoeding krijgen zoals andere gasten. De partij is van oordeel dat "er allicht nuttigere zaken zijn om Vlaams belastinggeld aan te spenderen”. Cijfers over hoeveel die vergoeding juist bedraagt en hoe vaak ze wordt uitgereikt, worden door de VRT niet vrijgegeven.

Uit informatie die Vlaams parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) blijkt dat politici dezelfde vergoedingen krijgen als niet-politici in recreatieve programma's van de VRT - uitzendingen die niet rond nieuws of duiding draaien. Enkel wanneer de politicus optreedt als politicus of expliciet afstand neemt van de vergoeding, wordt deze ingetrokken.

Bovendien gaat de openbare omroep ervan uit dat de politicus die over eigen bijzonder vervoer of een forfaitaire reisvergoeding beschikt, sowieso afziet van deze kostenvergoeding, al is het niet duidelijk of dit ook werkelijk gebeurt, aldus Slagmulder. De VRT zelf wenst niet te reageren en maakt ook geen cijfers bekend.

“Zout in zeer open wonde”

Voor Chris Janssens, die de Vlaams Belang-fractie leidt in het Vlaams Parlement, zijn deze nodeloze kosten "zout in de zeer open wonde die de coronacrisis heeft geslagen. Op een moment dat gezinnen, ouderen, hulpbehoevenden, enzovoort hun best moeten doen om de eindjes aaneen te knopen, moeten we niet nodeloos vergoedingen aan politici schenken die sowieso al baat hebben bij hun optreden in de (recreatieve) media. Schaf dit gebruik af en maak duidelijke, ondubbelzinnige regels."

Vlaams Belang wil dat de optredens- en onkostenvergoeding voor alle politici wordt afgeschaft, ook als ze niet optreden als politicus. De partij vindt dat politici al een mooi salaris krijgen, met bovendien een ruime onkostenvergoeding die net dient voor dit soort kosten. Daarnaast hebben parlementariërs ook nog eens recht op gratis bus- en treinabonnementen en in sommige gevallen zelfs op een chauffeur.

2 Chris Janssens is voorzitter van de Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement.
BELGA Chris Janssens is voorzitter van de Vlaams Belang-fractie in het Vlaams Parlement.

41 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • erik jagers

    Awel André Herbots, dan komt dit VB- voorstel ons als Gewone Vlamingen toch even goed uit zeker!? Als we zo kunnen besparen, zoals VB wil, dan kunnen we daar toch alleen maar voor zijn zeker? Ik in ieder geval wel! En wat betreft het aan bod komen in de media: Me dunkt is het een groot probleem dat Vlaams Belang niet evenredig aan bod mag komen.

  • Jean West

    Anderen die op de VRT komen hebben ook een beroep dus deze vergoedingen ook niet meer betalen. En de vergoeding zal wel hoog genoeg zijn als de VRT geen cijfers wil bekend maken.

Lees meer