2
photo_news

Vlaams Belang wil alle asielzoekers opsluiten in gesloten centra: kost 3 miljard euro

Om alle asielzoekers op te sluiten moet de overheid een beroep doen op 31.758 ambtenaren en het zou bijna 3 miljard euro kosten aan personeels- en werkingskosten. Dat blijkt uit een advies van minister van Begroting David Clarinval, op vraag van de Kamercommissie Binnenlandse Zaken over een wetsvoorstel van Vlaams Belang.

De extreem-rechtse partij diende op 10 oktober een voorstel in met als doel de opvang van alle asielzoekers in gesloten centra te organiseren. De federale overheid beschikt vandaag over zowat 60 opvangcentra, die goed zijn voor twee derde van het totale opvangnetwerk. De andere plaatsen worden aangeleverd door de OCMW’s en organisaties.

Al die centra omvormen tot gesloten centra zou enorme aanpassingen vergen, niet alleen op het vlak van infrastructuur, maar ook voor het personeel van de centra, van de Dienst Vreemdelingenzaken, de FOD Binnenlandse Zaken en de politie.

Meerkost

“De totale uitgaven van Fedasil worden voor 2020 geschat op 449 miljoen euro. Alleen al voor het personeel en de werking van het voorstel, zou de kost meer dan zes keer hoger liggen dan het huidige systeem”, schrijft minister Clarinval in zijn advies.

“Daaruit volgt dat, zelfs als we zouden aannemen dat het voorstel forse investeringen vergt in een eerste fase, gevolgd door een periode met een daling van het aantal asielzoekers en op lange termijn van het aantal opvangplaatsen, er onmiskenbaar sprake is van een meerkost”, voegt de minister er nog aan toe.

“7 miljard”

Bij Vlaams Belang stelt men zich de vraag wat die meerkost dan precies is. Bovendien schermt indiener Dries Van Langenhove, bij monde van een woordvoerder, met de “maatschappelijke, sociale en economische kost” van migratie, die hij op 7 miljard euro raamt. De woordvoerder merkt daarbij op dat het bestaan van halfopen centra een maatschappelijke kost heeft, met “criminaliteitsfenomenen die zich zouden kunnen voordoen”, die in dat geval wegvalt.

Hij wijst er ook op dat de opvang in gesloten centra geen alleenstaand voorstel is. Zo wil Vlaams Belang dat er een aanpassing komt van de Conventie van Genève, zodat enkel nog continentale aanvragen mogelijk zijn, en dat de behandelingsprocedure van aanvragen wordt ingekort tot een maand. Op die manier zou het aanzuigeffect verkleinen, luidt het. 

2 MR-minister van Begroting David Clarinval.
BELGA MR-minister van Begroting David Clarinval.

29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • raf peeters

    En wat kost de criminaliteit ,de uitkeringen ondertussen ,is wel een heel pak meer dan die 3 miljard

  • joachim albert

    Niet vergeten dat er duizenden mensen een job zouden hebben in dit voorstel: bewakers, verpleegkundigen, onderhoudspersoneel, technisch- en administratief personeel... Bovendien zouden ocmw's en gemeenten een zware last minder hebben. Als de faciliteiten deftig zijn, zou ik het voorstel eventueel steunen, ttz schooltjes, opleidingen, medische posten, winkeltjes... Niet dé beste oplossing maar beter dan nu, waar er geen beleid is. Bovendien goed voor echte asielzoekers om aanvraag na te zien.

Lees meer