2 Bart De Wever en Filip Dewinter.
Photo News Bart De Wever en Filip Dewinter.

Vlaams Belang wil duidelijkheid van De Wever: “Kan niet dat verliezers van de verkiezingen eisen stellen aan winnaar”

Vlaams Belang wil duidelijkheid van N-VA-voorzitter Bart De Wever over de Vlaamse formatie. “Of hij kiest voor ons, en echte verandering. Of hij kiest voor de andere partijen, en dan krijgt de kiezer meer van hetzelfde”, zegt VB-voorzitter Tom Van Grieken aan VTM Nieuws. Filip Dewinter van zijn kant vindt dat De Wever “zich niet mag laten chanteren door het olijke duo Beke en Rutten, die de verkiezingen hebben verloren."

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Gisteravond ging een delegatie van Vlaams Belang langs bij N-VA-voorzitter en Vlaams formateur Bart De Wever. Na afloop van die ontmoeting bleef het stil bij N-VA. De partijtop zou ook de andere mogelijke coalitiepartners al gesproken hebben en daarna tot 's avonds laat overlegd hebben over de volgende stappen in de formatie, al wilde de partij dat voorlopig niet bevestigen. 

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken wilde gisteravond niet kwijt wat de Vlaamse formateur hem precies had verteld, maar bleef wel aandringen op regeringsdeelname. Voor de camera van VTM Nieuws wilde hij vanmiddag wel meer kwijt. “Bart De Wever heeft gezegd dat hij een duidelijke keuze moet maken de komende periode. Of hij kiest voor ons, en échte verandering. Of hij kiest voor de andere partijen, en dan krijgt de kiezer meer van hetzelfde”, aldus Van Grieken.

We kunnen zijn beste bondgenoot zijn, maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden en zijn grootste vijand

Filip Dewinter over Bart De Wever

De voorzitter van Vlaams Belang heeft vooralsnog niet het gevoel dat zijn partij er wordt afgereden. “Ik denk dat wij de beste kaarten aan tafel hebben en dat wij de echte winnaar van de verkiezingen zijn. Het mag toch wel eens dat de wil van de kiezer ook vertegenwoordigd wordt in die Vlaamse regering.” 

Dat N-VA en Vlaams Belang samen geen meerderheid hebben, is voor Van Grieken geen obstakel. “Geen enkele partij heeft de absolute meerderheid. Maar ik vind niet dat het aan de verliezers van de verkiezingen, en dat zijn Open Vld en CD&V, is om eisen te stellen aan de winnaar. Het moet omgekeerd zijn. Het wordt hoog tijd dat de traditionele partijen water bij de wijn doen.”

Als Vlaams Belang er toch naast valt, dan steekt Van Grieken niet onder stoelen of banken dat hij zwaar teleurgesteld zou zijn. “Het zou jammer zijn als blijkt dat de afgelopen twee maanden maar een toneeltje zouden zijn van Bart De Wever. Dat het maar voor de bühne en de camera’s was.”

Ergste nachtmerrie

Vlaams parlementslid Filip Dewinter eiste vanochtend in De Ochtend op Radio 1 ook duidelijkheid van De Wever. "Iedereen gaat ervan uit dat het zonder ons zal zijn, maar daar ben ik nog niet zo zeker van. Als De Wever het been stijf houdt, is er nog een autostrade die leidt naar regeringsdeelname voor Vlaams Belang en naar een democratische regering die de winnaars aan de macht brengt."

Dewinter had het bij Radio 1 over chantage door de “verliezers Rutten en Beke”, maar sprak zelf ook dreigende taal: “Bart De Wever moet één ding goed beseffen. We kunnen zijn beste bondgenoot zijn, maar we kunnen vanuit de oppositie ook zijn ergste nachtmerrie worden en zijn grootste vijand.”

2 Filip Dewinter.
Photo News Filip Dewinter.

“Eieren of jong”

Volgens het Antwerpse VB-kopstuk laat N-VA momenteel "te veel onduidelijkheid bestaan". "CD&V en Open Vld zitten in een zetel en kunnen gewoon wachten tot Vlaams Belang eraf gereden wordt. De Wever kan het olijke duo Rutten en Beke op de knieën dwingen als verliezers van de verkiezingen", vindt hij. "De Wever moet zeggen: het is met N-VA of zonder Vlaams Belang, en ze dan desnoods zelf maar laten proberen om een linkse regering te vormen met de groenen en links. De volgende 24 uur zullen cruciaal zijn. Het wordt - zoals ze in Antwerpen zeggen - eieren of jong. En Bart De Wever zal zijn ei moeten leggen.”

Verwacht wordt dat N-VA nog voor het einde van de week beslist met wie ze in zee gaat. Een coalitie met Vlaams Belang ligt moeilijk, zeker omdat beide partijen samen niet aan een meerderheid komen. De andere mogelijke coalitiepartners blijven erbij dat ze niet met extreemrechts in een regering stappen.

De voorbije dagen circuleerde daarom de Bourgondische optie, een coalitie met N-VA, Open Vld en sp.a en een afspiegeling van De Wevers eigen bestuursploeg in Antwerpen. Die combinatie zou ook federaal wat kunnen opleveren, met MR en PS aan Franstalige kant. Maar de Bourgondische coalitie heeft een zeer nipte meerderheid in het Vlaams parlement en ligt bovendien ideologisch moeilijker dan de voortzetting van de Zweedse coalitie, met christendemocraten in plaats van socialisten.

311 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Nicole Muës

    Word het niet eens hoog tijd dat de winnaars van de verkiezingen mee in de regering zitten!? VB heeft de meeste stemmen gescoord en het wordt hoog tijd dat ze een plaats veroveren in de regering! NVA is niét de winnaar van deze verkiezing en zal er niet onderuit kunnen om met VB in zee te gaan! De kiezer heeft duidelijk gekozen voor verandering en dat kun je niet zomaar naast je neerleggen! Wég met het cordon sanitaire!!!

  • berlinda verfaillie

    Waarom geen nieuwe verkiezingen?dan zien we wat er uit de bus komt.gedaan met spelletjes spelen

Lees meer