Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.
BELGA Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.

Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) wil meer bevoegdheden naar Vlaanderen: “Lot van de Vlaming veel meer in handen te nemen”

Vlaams parlementsvoorzitter Liesbeth Homans (N-VA) heeft in een 11 juli-gesprek met Jan De Meulemeester van Vlaamsparlement.tv teruggeblikt op de coronacrisis. Daarnaast had ze ook een politieke boodschap. Ze wil de vijf befaamde resoluties van 1999, waarin de Vlaamse Parlementsleden pleitten voor een volledige overdracht van de personenbelasting, van onder het stof halen en actualiseren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Mensen wachten op antwoorden over wat er allemaal verkeerd gegaan is, tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus", zegt Homans ook. Maar ze wil van de moeilijke coronatijden ook gebruik maken om vooruit te kijken. “Het is belangrijk om met het Vlaams parlement het lot van de Vlaming veel meer in handen te nemen.”

De Vlaams parlementsvoorzitter wil de vijf befaamde resoluties uit 1999 (waarin onder meer sprake is van een overheveling van de personenbelasting) van onder het stof halen en actualiseren. “De federale onderhandelaars hebben gezegd dat ze toewerken naar 21 juli”, aldus Homans. “Het is ook belangrijk om over die bevoegdheden te spreken.” Volgens Homans is daarvoor het momentum aangebroken. “Iedereen beseft dat er van alles is misgelopen. Door homogene en coherente bevoegdheidspakketten hadden we veel problemen kunnen voorkomen.” 

Moeten we daaronder een oproep aan Open Vld en CD&V verstaan om een Vlaams front te vormen? “Eigenlijk is het een oproep aan iedereen die aan de onderhandelingstafel zit.” Homans wil de bevoegdheden “op niveaus brengen waar ze thuis horen en het dichtst liggen bij de mensen. Iedereen die het goed voor heeft met de Vlamingen en Franstaligen kan geen genoegen nemen met de status quo.”

Lees ook: 

INTERVIEW. Zuhal Demir (N-VA): “Ik leer mijn dochtertje Turks. Dat maakt mij niet minder Vlaming” (+)

Onze opinie. Vlaanderen toont te weinig initiatief om de bureaucratie en regelneverij aan te pakken. Tot dan zal de leeuw niet klauwen, alleen een beetje krabben (+)

57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Dave Janssens

    Jan Vannuffelen de laatste Federale regering was er een zonder de grootste Franstalige partij daar heb ik u niet over horen klegen...

  • Jan Vannuffelen

    Marcel Willems , een federale regering is er 1 waar de franstaligen de baas zijn .Het resultaat zie je aan de staatsschuld .

Lees meer