kind met beperking
iStock kind met beperking

Vlaamse coronacompensatie voor ouders van kinderen met beperking

Ouders van kinderen met een mentale en/of fysieke beperking die hun kind noodgedwongen thuis verzorgen tijdens deze coronacrisis, krijgen daar extra middelen voor. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist als onderdeel van een tienpuntenplan. Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) reageert tevreden. "Deze 100 à 200 euro extra komen dan ook niks te vroeg", zegt hij in een reactie aan Belga.

De Vlaamse regering heeft vrijdag een tienpuntenplan voor de residentiële voorzieningen goedgekeurd en voorziet voorlopig in 130 miljoen euro aan financiële compensaties voor de zorgsector. Een van de maatregelen is dat ouders van kinderen en jongeren met een handicap een financiële compensatie zullen krijgen. Omdat veel voorzieningen gesloten zijn, moeten zij zelf in de zorg en opvang voorzien. Dat is op veel vlakken een extra belasting voor die gezinnen, ook op financieel vlak.

Extra kosten voor ouders

Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) dringt al langer aan op ondersteuning voor die ouders. "Ik heb de afgelopen weken contact gehad met heel wat ouders die de zorg amper nog aankunnen. Ook financieel komt dit neer op extra kosten, aangezien een groot deel van de zorgassistenten en andere diensten zijn uitgevallen. Ouders staan er vaak volledig alleen voor", aldus Vande Reyde.

De compensatie zal groter moeten worden naargelang de coronamaatregelen langer aanhouden

Maurits Vande Reyde (Open Vld)

De compensatie die de Vlaamse regering nu voorziet, bedraagt volgens Vande Reyde 8,5 procent van het persoonlijke assistentiebudget dat de ouders krijgen. Ook meerderjarigen met een mentale en/of fysieke beperking die niet meer in een voorziening verblijven, kunnen er gebruik van maken. "In de praktijk komt dit neer op gemiddeld 100 à 200 euro extra", zegt de Open Vld'er.

Woon- en leefkosten

De compensatie is volgens Vande Reyde "een goede zaak", maar hij wil graag dat de regering misschien nog een stap verder gaat. "De periode waarin de ouders moeten instaan voor de zorg, dreigt nog langer te zullen worden. Daarnaast betalen zij ook voor woon- en leefkosten in de zorginstelling, waar ze nu al zeker een maand geen gebruik van hebben kunnen maken. De compensatie zal dus groter moeten worden naargelang de coronamaatregelen langer aanhouden.”

Lees ook:

Ouders met een zorgkind getuigen: “Laat je je kind met een beperking weken achter of zorg je er zelf voor? Hét dilemma van ons leven” (+)

12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Conny Verfaillie-seys

    Hier idem ik heb 3 kinderen met een beperking alle 3 autisme en eentje adhd Ze staan op een mentale leeftijd van 4 a 5 jaar zijn in werkelijkheid 15j de oudste is 17j Hey is heel zwaar zeker met de 2 jongsten ik moet die continu in het oog houden en ze begrijpen ook niet waarom ze niet naar school kunnen het weegt enorm zwaar. Ik zit er soms met momenten echt door. Ook hebben ze alle dagen continu geruzie voor het minste

  • Chana Kenji Keano Pieck

    Idd deze mensen worden vergeten ik zelf heb ook een zoontje met een handicap thuis zitten dat normaal in Sint gerardus verblijft maar het was dit of hem weken maanden niet zien en dan word hij vrijdag nog 12 jaar snapt er niets van geen feestje geen cadaukes niets word hij soms heel boos...nog een zoontje van 9 jaar met zware ADHD en reactieve hechtingstoornis..kan alleen maar zeggen dat dit idd heel zwaar is zeker als je er alleen voor staat

Lees meer