Ielde Van der Sypt

Vlaamse filmstudente (20) doet haar verhaal over wantoestanden op filmsets: “Ik ben blij dat de hetze er is. Het geeft mij meer motivatie om door te gaan”

Jonge filmstudente wil remedie voor 'zieke' filmindustrie

Flore Pensaert is een twintigjarige filmstudente in Brussel. In een video op haar Facebookpagina geeft ze haar boodschap voor de filmindustrie. Ze getuigt over de wantoestanden die ze zelf, vaak als stagiaire, meemaakte op de set.

"Ik zit zelf helemaal niet zo lang in de filmindustrie", vertelt ze in haar videoboodschap. Ze kan de projecten waar ze aan meewerkte op één hand tellen. Toch wil ze heel graag haar verhaal doen. Het gaat volgens Pensaert ook niet alleen over seksueel gedrag maar ook overmatig alcohol- en drugsmisbruik. "Drugs en drank zijn zo genormaliseerd in de filmwereld, maar niet overal. Het hangt af van welke televisiestudio of welke set."

'Een regisseur vroeg me om de scriptlezing alleen met hem te doen. En of ik dat topless wou doen'.

Filmstudente Flore Pensaert

Met haar boodschap wil de jonge filmstudente een debat op gang brengen. Dat debat zou dan kunnen evolueren naar een beweging die voor verandering zou kunnen zorgen. "De openheid voelen om bij elke werkgever of productiehuis te kunnen melden dat er bepaalde dingen niet correct zijn", zoals ze het zelf vertelt in haar video. 

Ze noemt de filmindustrie op een bepaald moment zelfs 'ziek'. In 'Van Gils & Gasten' verduidelijkte Flore haar uitspraak. "Het betekent zeker niet dat de hele filmindustrie ziek is. Gewoon dat het gebeurt, is al zeker niet oké. Het betekent gewoon dat er iets moet gebeuren aan de situaties waarin het wel voorkomt en er moet op zijn minst over gepraat worden."

"Ga ik vijanden maken in de filmwereld?"

Zo getuigt ze onder meer over een begeleider op stage die 'zijn bescherming' veel te letterlijk nam. "Hij kwam de hele tijd aan mij, deed heel flirterig. Hij deed mij heel ongemakkelijk voelen.  Ik wist gewoon niet hoe ik daarmee moest omgaan. Dat mag echt niet getolereerd worden. Je durft ook niets te zeggen want ga ik er dan überhaupt wel door zijn op mijn stage? Of ga ik vijanden maken in de filmwereld?" De filmstudente verwijt de productie niets: "Ik heb er veel bijgeleerd. Het gaat om die ene procent die voor problemen zorgt." 

'Ik heb al naakt geposeerd, maar dat is mijn eigen keuze. Seksuele intimidatie is dat niet'

Filmstudente Flore Pensaert

Namen noemt ze liever niet. Vaak is de kwestie al besproken geweest met de betrokken persoon en werd het, soms gedeeltelijk, opgelost. Een regisseur contacteerde de filmstudente met de vraag of ze in zijn kortfilm wou acteren en natuurlijk zag ze dat zitten. "Hij vroeg mij echter om een scriptlezing, waarbij je het script leest met de andere acteurs, alleen met hem te doen. Daarna kwam de vraag of ik het zag zitten om dit topless te doen." Ze weigerde. De regisseur vroeg haar als compromis of ze dan niet een doorschijnende T-shirt wou aandoen. "Ik stortte helemaal in." Ze besprak de kwestie uiteindelijk met het productiehuis, maar ook met de regisseur zelf. "Hij reageerde nu ook weer heel positief op mijn video en zijn excuses lijken deze keer heel oprecht. Ik heb er een positief gevoel bij."

Toekomst

De filmstudente vindt dat iedereen respect verdient, zowel een regisseur, een acteur als andere mensen in de filmwereld. "Maar je hebt wel naaktfoto's op je profiel staan?", was de reactie van iemand op Facebook. "Ik weet wat mijn waarheid is en wat ik graag doe. Als dit in een professionele omgeving plaatsvindt waar mensen respect hebben voor mijn lichaam, waarom niet?" 'Naakt gaan' betekent volgens Pensaert niet dat mensen recht hebben op je lichaam. Ze verwacht respect terug voor die fragiele letterlijke blootstelling. "Het naakt poseren is ook mijn keuze, seksuele intimidatie is dat niet."

Eigenlijk wou ze haar verhaal al veel langer doen. De berichtgeving omtrent Bart De Pauw gaf haar echter een extra boost om haar ervaringen te delen. Ze staat nu ook sterker in haar schoenen en ziet haar toekomst in de filmwereld helemaal zitten. "Ik ben blij dat de hetze er is. Het geeft zelfs meer motivatie om door te gaan. Het zorgt zo misschien voor de verandering waar ik al zo lang op heb gewacht."

Bekijk en beluister hieronder de videoboodschap die Flore Pensaert postte op haar Facebook-pagina.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

39 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Helene Balcaen

    @frans devadder. Ik wil hier zeker niet iedereen over dezelfde kam scheren. Ik weet maar al te goed dat de uitzonderingen de regel bepalen. Maar je hoort het meer en meer (en dat niet alleen in de media ook in persoonlijke kring) misschien inderdaad omdat mensen minder verdraagzaam worden en het nu te pas en te onpas lopen te verklaren. Maar het is toch een spijtige zaak dat zo'n dingen (in erge variant dan wel te verstaan) gebeuren me dunkt.

  • Frans Devadder

    Helene predikt hier respect terwijl ze er zelf geen toont door te veralgemenen naar alle mannen en bovendien zomaar gelooft wat iemand beweert, ook weer zonder namen te noemen. Dat valt onder de categorie sprookjes. Het is zeer triestig gesteld met deze generatie die niets meer kan verdraagen en alles moet verdraaien om toch maar proberen gelijk te krijgen, shame on them (M/V)

Lees meer