Beeld ter illustratie
Shutterstock Beeld ter illustratie

Vlaamse regering keurt oprichting afstammingscentrum en DNA-databank definitief goed

De Vlaamse regering geeft vandaag definitief groen licht voor de oprichting van een afstammingscentrum en een DNA-databank. Die moeten mensen die op zoek zijn naar hun biologische ouders of kinderen bijstaan met de nodige informatie en ondersteuning. Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) hoopt halverwege dit jaar al de eerste mensen te kunnen helpen.

De plannen hangen al jaren in de lucht, maar nu is de kogel definitief door de kerk. Wie op zoek is naar informatie over zijn of haar biologische ouders of kinderen, zal daarvoor terecht kunnen bij twee nieuwe instellingen. Ten eerste komt er een Vlaams afstammingscentrum, waar iedereen die vragen heeft over zijn of haar afkomst - denk maar aan geadopteerde kinderen - terechtkan. Dat gaat hand in hand met de nodige psychosociale ondersteuning voor wie dat wil.

Daarnaast komt er een DNA-databank, waar DNA-profielen worden opgeslagen die nadien met elkaar gematcht kunnen worden. Belangrijk: de matching gebeurt enkel voor mensen die dat willen en die vrijwillig hun DNA hebben afgestaan. Daarnaast blijft ze beperkt tot de eerste graad: dat vermijdt situaties waarbij een donor die anoniem wil blijven via andere verwanten alsnog "ontmaskerd" wordt.

Mensen die met onopgeloste vragen blijven zitten over wie hun ouders of kinderen zijn, kunnen daar een leven lang onder lijden

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Het idee gaat al terug tot 2014, toen er naar aanleiding van hoorzittingen in het Vlaams parlement over gedwongen adopties een expertenpanel in het leven werd geroepen. Dat gebeurde nog onder toenmalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V), maar het is zijn opvolger en partijgenoot Wouter Beke die de bal nu definitief in doel kopt. Eens de Vlaamse regering het besluit op de ministerraad later vandaag heeft goedgekeurd, kunnen de concrete formaliteiten worden uitgewerkt. De minister hoopt halfweg dit jaar al de eerste mensen te kunnen helpen, klinkt het op zijn kabinet. "Iemands afkomst is voor heel veel mensen een belangrijk onderdeel van de identiteit", zegt Beke. "Mensen die met onopgeloste vragen blijven zitten over wie hun ouders of kinderen zijn, kunnen daar een leven lang onder lijden. Voor deze mensen kan zo'n afstammingscentrum in de toekomst een antwoord bieden.”

Weten wie je bent is een mensenrecht

Lorin Parys (N-VA)

De komst van zo’n afstammingscentrum en DNA-databank betekent een grote ommezwaai, want momenteel garandeert de federale wetgeving de anonimiteit van donoren. Donoren kunnen ook niet zelf informatie verkrijgen over uit donatie geboren kinderen.

Vlaams CD&V-parlementlid Katrien Schryvers reageert opgetogen op de beslissing van de Vlaamse regering. Schryvers is al jaren één van de voortrekkers in het dossier. Dat geldt ook voor N-VA’er Lorin Parys. “Iedereen heeft recht om zijn afkomst te kennen. Weten wie je bent is een mensenrecht”, reageert hij. “De oprichting van een afstammingscentrum en DNA-databank is een eerste stap voor wie op zoek wil naar antwoorden op de belangrijkste vragen die je als mens kan hebben.” 

7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Klaas Pauly

    Adoptiekinderen krijgen in dit systeem recht op toegang tot informatie over familie tot de 3e graad, maar voor donorkinderen wordt dit bepert tot de eerste graad. Twee halfbroers/halfzussen die onafhankelijk van elkaar op zoek gaan naar informatie over dezelfde donor worden dus niet aan elkaar gematcht, terwijl dit voor adoptiekinderen wel het geval zal zijn. Opnieuw worden donorkinderen als enige groep in België gediscrimineerd ten opzichte van andere kinderen. Hallo Raad van State?

  • Paul Siemons

    Wat met de erfenisrechten als een adoptiekind zijn biologische ouders opspoort ! Hier kunnen ergere dingen gebeuren dan met de toestand met Delphine Boel.

Lees meer