Getty Images

Vlaamse regering schrapt retributie op laadpalen langs gewestwegen

De Vlaamse regering wil de retributie voor laadpalen langs de gewestwegen en autosnelwegen minstens tot 2025 afschaffen. Die belasting wordt vaak gezien als een hindernis voor het plaatsen van laadpalen. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) vrijdag bekendgemaakt. 

De Vlaamse regering heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een verzameldecreet met allerlei ingrepen op het vlak van Mobiliteit en Openbare Werken. Het decreet regelt onder meer dat lokale besturen binnenkort GAS-boetes kunnen uitschrijven bij kleine snelheidsovertredingen. 

Remmend effect 

Daarnaast schrapt het decreet ook de bestaande retributie op laadpaalinfrastructuur voor elektrische voertuigen langs de Vlaamse gewestwegen en autosnelwegen. Het gaat om een tijdelijke maatregel tot 2025, maar ze kan nadien verlengd worden. De belasting op laadpalen zou een remmend effect hebben op uitrol van laadinfrastructuur. "Steeds meer mensen overwegen een aankoop van een elektrische wagen. Als Vlaams minister van mobiliteit ondersteun ik daarom graag elk initiatief dat het vertrouwen in elektrisch of zero-emissie rijden vergroot.”

Het ontwerp van verzameldecreet gaat nu naar het Vlaams Parlement.

Lees ook: Dankzij corona tot 20.000 euro korting op stockwagens: wat zijn de strafste promoties en hoelang kan dat nog blijven duren? (+)

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Geert Tamsyn

    Verstandige beslissing, al lijkt, na de afschaffing van de premies voor EV, de coherentie binnen de Vlaamse regering een beetje zoek.

  • Benny Raes

    Dan moet ze met belastinggeld ook de plaatsing van laadpalen niet sponsoren

Lees meer