BELGA

Vlaamse regering wil spaarders overtuigen om bedrijven te steunen, met fiscale voordelen

De Vlaamse regering kondigt een nieuw pakket steunmaatregelen voor bedrijven aan. Er komt onder meer een fonds waarin u als burger fiscaal voordelig kan investeren. Maar minister-president Jan Jambon waarschuwde al meteen: “Zelfs met deze extra injectie zullen we niet alle bedrijven kunnen redden. Dat is onmogelijk. Onze leidraad is altijd geweest: bedrijven die voor de coronacrisis gezond waren, moeten we er door trekken.”

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Op korte termijn hebben we met een aantal sterke maatregelen de eerste klap helpen opvangen”, aldus Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). “Maar bedrijven zullen ook op middellange termijn ondersteuning nodig hebben.” Daarom kondigt de Vlaamse regering nieuwe maatregelen aan. Ze wil particulieren overtuigen om spaargeld te investeren in bedrijven die momenteel snakken naar extra kapitaal om deze crisis te overleven. We willen het slapend geld niet langer parkeren, maar activeren”, aldus Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) op een persconferentie. 

Fiscaal voordeel van 2,5% per jaar

Er komt een ‘welvaartsfonds’, een investeringsfonds dat zal beleggen in kapitaalsverhogingen of achtergestelde leningen aan grote Vlaamse ondernemingen, start-ups en scale-ups, met een looptijd van 4 jaar of meer. Daarvoor is 500 miljoen euro nodig. De overheid zal 240 miljoen euro vrijmaken via haar participatiemaatschappij PMV, en rekent voor de rest op u en privégeld.  Want naast institutionele beleggers zullen ook particulieren in het fonds kunnen investeren. 

Daar zijn 2 voordelen aan verbonden: tijdens de eerste 3 jaren krijgen ze een fiscaal voordeel van 2,5%, met een maximum van 1.000 euro per belastingplichtige. Daarnaast zullen de aandelen in het fonds bij erfenis overgaan mits een recht van 3% en niet meegerekend worden in het vermogen. “We maken het voordeliger om te erven, om te voorkomen dat mensen hun kapitaal snel terugtrekken uit het fonds”, aldus Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). Het fonds zal alleen investeren in bedrijven die ethische voorwaarden nakomen. 

Vriendenaandeel

Een tweede maatregel is het vriendenaandeel. Het was al mogelijk om via de win-winlening eenvoudig geld te lenen aan een bevriend bedrijf, maar nu kan er ook worden geparticipeerd in het kapitaal. Er kan tot 75.000 euro worden geïnvesteerd in een firma van vrienden of familie, met een fiscaal voordeel van 2,5 procent gedurende vijf jaar. Ondernemingen kunnen op die manier tot maximaal 300.000 euro verwerven.

Ten derde worden de Vlaamse waarborgen voor bedrijven opgetrokken tot 2 miljard euro bij PMV en 3 miljard euro bij Gigarant.

Ten vierde wordt er nog eens 250 miljoen extra aan achtergestelde leningen voorzien.

Fundering

Het gaat dus opnieuw om honderden miljoenen aan extra steunmaatregelen. De precieze omvang is nog niet te berekenen, omdat het moeilijk te voorspellen is hoeveel er zal moeten worden uitbetaald aan garanties. De kost van de eerder genomen Vlaamse steunmaatregelen werd geraamd op 2,5 miljard euro.

“We zetten hier heel duidelijk een eerste stap naar het economisch herstel”, zei minister van Begroting Matthias Diependaele. “We geven het signaal dat we uit de crisismaatregelen treden en de fundering leggen om verder te bouwen aan de Vlaamse economie.”

Alle hens aan dek

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is tevreden dat er uitzicht komt op extra kapitaal. “In veel landen bestaat de vrees dat ondernemingen zich mogelijk te diep in de schulden steken. Banken boekten in het eerste kwartaal alvast recordbedragen aan provisies voor twijfelachtige kredieten. Tegelijkertijd teren bedrijven noodgedwongen op hun bestaande reserves”, stelt de organisatie.

“We zijn dan ook tevreden dat de Vlaamse regering ingaat op onze vraag voor extra solvabiliteitsmaatregelen voor ondernemingen en ook zelf de nodige middelen voorziet ter ondersteuning. Deze zijn absoluut noodzakelijk, want uit onze meest recente bevraging bij 700 leden-ondernemingen blijkt dat deze crisis lang zal aanslepen en er nog geen licht is aan het einde van de tunnel. Zo verwachten bedrijven in 2021 nog altijd bijna een vijfde minder omzet te draaien. Het is dan ook alle hens aan dek voor de relance van onze economie, en er zullen nog veel bijkomende stappen nodig zijn.”

405 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • marc tamar

    De kosten ( instap en jaarlijks beheerkosten ...)bij dergelijk fonds zullen de voordelen opsouperen.

  • jan geens

    Gisteren 1500 miljard gedrukt , nu alweer te kort .

Lees meer