REUTERS

Vlaanderen voert recordbedrag wapens uit (maar het blijft peanuts in vergelijking met Wallonië)

De Vlaamse wapenexport naar landen buiten Europa is vorig jaar meer dan verdubbeld, van 29,9 miljoen naar 69,9 miljoen euro. Dat schrijft De Tijd, die zich baseert op maandverslagen van het Departement Buitenlandse Zaken. Daarmee ligt de wapenexport iets hoger dan het vorige recordbedrag in 2015.

De Vlaamse wapenhandel bestaat vooral uit export van technologie, zoals beeldschermen en andere onderdelen voor militaire vliegtuigen of nachtkijkers voor geweren. Vorig jaar is voor 53,7 miljoen euro naar de VS geëxporteerd. Daarna volgen Brazilië en Indonesië.

"De cijfers schommelen van jaar tot jaar, maar dat heeft eerder met toevalligheden te maken", zegt Diederik Cops van het Vlaams Vredesinstituut. "In 2015 veroorzaakte één grote bestelling een piek in de cijfers. Ook vorig jaar leidden enkele grotere deals met de VS tot een hoger totaal."

Verhoudingsgewijs blijft de Vlaamse wapenexport in vergelijking met de Waalse erg klein. In 2016 voerde. "In het Waals Gewest bedroeg de vergunde uitvoer in 2016 955 miljoen euro, terwijl de hele Europese Unie goed was voor 61,3 miljard euro. De Waalse cijfers van vorig jaar zijn nog niet beschikbaar", staat te lezen in De Tijd.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Tom Faes

    Weten jullie nog wat Bourgeois hier vier maanden geleden over zei ? t' ja als het geheugen verdwijnt hoe noemt men dat weer ?

  • William Van Den Berghe

    Als het over geld gaat heeft de PS geen scrupules

Lees meer