Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
BELGA Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Vlaanderen zal partijprogramma's nog niet doorrekenen voor verkiezingen in mei

De partijprogramma's voor de Vlaamse verkiezingen in mei volgend jaar worden niet doorgerekend, in tegenstelling tot het federale niveau. Dat antwoordde Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een schriftelijke vraag van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne, schrijft De Tijd vandaag.

De partijbeloftes werden voor het eerst in vergelijkbare cijfers omgezet voor de verkiezingen 2014, toen door De Tijd, De Standaard, de KU Leuven en de VRT. Nadien gaf de Kamer het Planbureau de opdracht om die taak over te nemen, maar op het Vlaamse niveau gebeurde dat nog niet.

Ook voor de verkiezingen van mei zal dat nog niet het geval zijn, antwoordde Vlaams minister-president Geert Bourgeois op een vraag van Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne. De minister-president heeft de Vlaamse Statistische Autoriteit wel gevraagd om de kiesprogramma's door te rekenen, alleen heeft die nog niet de nodige expertise in huis.

De dienst zal zich nu voorbereiden om de programma's voor 2024 door te kunnen rekenen. De volgende Vlaamse regering zal daar wel nog extra geld voor moeten uittrekken, want volgens Bourgeois heeft de dienst nu niet genoeg personeel in huis.

Gemiste kans

Een gemiste kans, reageert Bothuyne. "Het doorrekenen van de verkiezingsprogramma's kan principieel wel op de goedkeuring van de minister-president rekenen, maar dan enkel ver na zijn pensioen. Hier is duidelijk op de rem gestaan, want de eerste vragen hierover dateren al van begin 2017. Blijkbaar zijn sommige partijen bang voor een objectieve doorlichting van hun verkiezingsprogramma's.”

Blijkbaar zijn sommige partijen bang voor een objectieve doorlichting van hun verkiezingsprogramma's.

De christendemocraten zijn van plan om zelf een volledig becijferd programma voor te leggen voor elk niveau, klinkt het.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerd Van nieuwenhove

    Multinationals kopen elkaar op en worden zo heel groot . Scholen en ziekenhuizen fusioneren uit eigenbelang om effecienter te kunnen werker .... Politiekers willen splitsen en splitsen ! Voor de postjes, niet meer niet minder ?

  • Ceriel Devos

    Iedere partij zou voor de verkiezingen een duidelijk programma moeten hebben met daarin duidelijk een aantal punten, ook waar ze nog compromis over willen of kunnen sluiten zodat de kiezer weet op wie of wat hij stemt en na de verkiezingen je geen toestanden zoals de nva die niks van haar verkeizingsprogramma heeft willen verwezenlijken. Kan de pers dat niet eens voorstellen want de politici zelf gaan dit niet doen.

Lees meer