60-plussers zijn meer tevreden over hun leven dan andere leeftijdsgroepen.
Getty Images/Hero Images 60-plussers zijn meer tevreden over hun leven dan andere leeftijdsgroepen.

Vlaming geeft zijn leven een 7,6 op 10

De Vlamingen geven hun leven een gemiddelde score van 7,6 op 10. Vooral de sociale contacten, de woning en de buurt waarin we leven, stemmen tot tevredenheid. Opmerkelijk is dat het vertrouwen van de Vlaming in zijn medemens de afgelopen tien jaar is toegenomen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de meest recente bevraging over sociaal-culturele verschuivingen van Statistiek Vlaanderen.

Jaarlijks polst Statistiek Vlaanderen bij zo'n 1.500 Vlamingen naar hun opvattingen en gedragingen rond tal van maatschappelijk relevante thema's. Uit de meest recente bevraging van de sociaal-culturele verschuivingen (SCV-survey) blijkt dat de Vlaming over het algemeen tevreden is over zijn leven. 

De gemiddelde score bedraagt 7,6 op 10 en blijft daarmee nagenoeg stabiel sinds 2008. Vorig jaar gaf maar 4 procent van de bevraagden zichzelf een score van minder dan 5 op 10. Ouderen zijn iets meer tevreden dan de andere leeftijdsgroepen: de 60-plussers halen een gemiddelde score van 7,8 op 10, personen jonger dan 60 jaar 7,5 op 10.

De Vlaming blijkt vooral erg tevreden over de sociale contacten met zijn huisgenoten (98 procent), zijn woning, de buurt waarin hij woont en de sociale contacten met vrienden (telkens 95 procent). Ook over de sociale contacten met familie (94 procent), het werk (93 procent) en de levensstandaard (93 procent) zijn telkens meer dan 9 op de 10 Vlamingen heel tevreden.

De tevredenheidsscores liggen iets lager voor de vrije tijd (88 procent), de gezondheid (84 procent), het inkomen (82 procent) en de beschikbare tijd om te doen wat gedaan moet worden (81 procent).

Nog opvallend is dat het vertrouwen van de Vlaming in zijn medemens het afgelopen decennium is toegenomen. Zo zegt 52 procent dat "de meeste mensen te vertrouwen zijn". Tien jaar geleden lag dat cijfer nog op 43 procent. Verder zegt 57 procent dat de "meeste mensen eerlijk zijn", terwijl dat cijfer in 2008 nog op 50 procent lag.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • vanaeken jokke

    Ik reken mij daar zeker bij nu nog het confederalisme erdoor krijgen zodat we onze miljarden zelf kunnen besteden.Vlaamse miljarden die we jaarlijks naar het zuiden doorstorten en na 20 jaar nog steeds geen verbetering zien.Met dat bedrag kan Vlaanderen twee kerncentrales bouwen zonder dat ze belastingen moeten verhogen.

  • lauren van eupen

    Dit onderzoek lijkt me niet echt geloofwaardig. Er zijn amper 1500 vlamingen ondervraagd... Ik ondervind in ieder geval dat de vlamingen steeds ongelukkiger zijn... En het vertrouwen in de medemens? Dat wordt ook steeds slechter.

Lees meer