Illustratiebeeld.
ANP XTRA Illustratiebeeld.

Vlamingen betalen 986 euro per jaar aan Walen en Brusselaars

Gemiddeld vloeit er jaarlijks per Vlaamse belastingbetaler 968 euro naar de andere regio's van het land. Dat blijkt uit een studie van de IESEG School of Management. Vlaams-Brabant draagt netto het meeste bij, gevolgd door Waals-Brabant, Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

De bijdrage van de huishoudens van een land wordt gemeten aan de hand van hun primaire inkomens. Dat wil zeggen de totale beloning voor arbeid en kapitaal voor er belastingen en sociale lasten vanaf gingen. Door belastingen en bijdragen voor de sociale zekerheid te heffen, herverdeelt de staat de primaire inkomens tussen de huishoudens, via sociale uitkeringen, vergoedingen voor de gezondheidszorg enzovoort.

6,290 miljard euro

Uit de studie van IESEG School of Management blijkt dat jaarlijks 6,290 miljard euro van Vlaanderen naar Wallonië en Brussel gaat, die respectievelijk 5,221 miljard euro en 1,068 miljard euro krijgen. Het gaat gemiddeld om ongeveer 986 euro per Vlaming per jaar. Gemiddeld krijgt een Waal jaarlijks 1.447 euro en een Brusselaar 918 euro. 

De bijdragen variëren per regio. Zo draagt Waals-Brabant na Vlaams-Brabant het meeste bij. Daarna volgen Oost-Vlaanderen en Antwerpen. De andere provincies en Brussel genieten dan weer van de Belgische solidariteit. Zo kreeg een West-Vlaming 309 euro en een Limburger 844.

Leuven, meest vrijgevige stad 

De provincies die het meeste voordeel halen uit de Belgische solidariteit zijn Henegouwen met 2.943 euro per persoon per jaar gevolgd door Luik met 1.831 euro. De inwoners van Vlaams-Brabant moeten met 3.492 euro per persoon per jaar het meeste afgeven ten voordele van andere provincies, gevolgd door Waals-Brabant (2.668 euro).

Eric Dor, directeur economie van de IESEG School of Management, analyseerde de situatie ook per arrondissement. Daaruit blijkt dat Leuven netto het meeste bijdraagt (3.651 euro per persoon per jaar), gevolgd door Halle-Vilvoorde (3.364 euro) en Waals-Brabant. De stad die het meeste geniet van de Belgische solidariteit is Charleroi, met een winst van 4.345 euro per persoon per jaar. 

296 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Chris Devlaeminck

    @guido Bervoets. Die Vlamingen die dagelijks naar Brussel pendelen zouden evengoed hun werk kunnen doen ergens in gebouwen verspreid over Vlaanderen. Met de huidige digitalisering kan men overal computer plaatsen. Dit zou eveneens een groot deel van het fileprobleem oplossen. Misschien gebeurd dit eenmaal een confederatie een feit is.

  • Ronny Ooijen

    Lieven De Weirdt, u kon nochtans hier ook al lezen dat KU Leuven tot hetzelfde bedrag kwam na hun studie. Dat is bij mijn weten geen Franstalig instituut.

Lees meer