2 Eind vorige week arriveerden al 5 miljoen mondmaskers op de luchthaven van Luik Bierset.
Dieter Nijs Eind vorige week arriveerden al 5 miljoen mondmaskers op de luchthaven van Luik Bierset.

Vliegtuig met 6 miljoen nieuwe mondmaskers geland in Luik

Een vliegtuig dat 6 miljoen chirurgische mondmaskers transporteerde, is om 6.22 uur geland op de luchthaven van Luik-Bierset. Dat heeft de woordvoerder van de luchthaven, Christian Delcourt, bevestigd. De maskers zijn een aanvulling op de 5 miljoen mondmaskers die in de nacht van donderdag op vrijdag gearriveerd zijn. Een nieuwe lading zou om 11 uur landen in Luik, meldt VRT NWS.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De levering die maandagochtend in ons land is aangekomen, bestaat uit 6 miljoen chirurgische mondmaskers en 147.000 mondmaskers van het type FFP2 (die artsen beter beschermen dan een chirurgisch kapje). 

Volgens Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) zijn 4,6 miljoen van de 6 miljoen maskers bestemd voor Vlaanderen, de resterende 1,4 miljoen zijn voor Brussel. “De maskers worden prioritair bezorgd aan de woonzorgcentra en gelijkaardige verzorgingsinstellingen met kwetsbare personen, de gezinszorg en de thuisverpleging”, zo stellen Jambon en Beke in een gezamenlijk persbericht.

Daarnaast heeft Vlaanderen ook een levering van 100.000 FFP2-maskers ontvangen, voor gebruik in de revalidatieziekenhuizen. 
“Onze zorgverleners staan vandaag in de frontlinie, en zij moeten uiteraard op een zo veilig mogelijke wijze de noodzakelijke zorgen kunnen toedienen”, aldus Jambon en Beke. Volgens hen zitten er nog meer bestellingen en leveringen in de pijplijn.

Eind vorige week werden in ons land al 5,5 miljoen chirurgische mondmaskers en 253.000 FFP2-maskers geleverd. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) toonde zich nog voor de levering van maandag blij te zijn met de komst van de maskers. “Daarmee kunnen we onze zorgverleners, de mensen die in de frontlinie staan, de bescherming bieden die ze nodig hebben.”

Er worden deze week in ons land in totaal 
14 miljoen chirurgische mondmaskers én 1,2 miljoen mondmaskers van het type FFP2 verwacht, zo verklaarde minister Philippe De Backer (Open Vld) zondagavond. De liberaal staat aan het hoofd van de taskforce die als doel heeft tekorten aan te pakken. 

Het is niet duidelijk wanneer de volgende leveringen zullen plaatsvinden, maar volgens VRT NWS zou er maandagvoormiddag omstreeks 11 uur een nieuwe lading op de luchthaven van Luik landen. Volgens minister De Backer laat de regering geen kans onbenut zoveel mogelijk mondmaskers naar België te halen. “Op dit moment blijven we permanent de markt onderzoeken, en zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk mondmaskers naar België blijven halen.”

Lees ook:

“Nog acht weken”, zegt De Block. Maar wanneer komt de piek? (+)

België wil zieken massaal testen: “Een land op slot zetten, is niet genoeg om coronavirus te stoppen” (+)

‘Helden van hier: corona’ volgt experts en hulpverleners sinds uitbraak: “We waren erbij toen België wakker schoot... én alle volgende dagen” (+)

2
Dieter Nijs

11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • schets julien

    Mevrouw De Block proficiat voor u reactie over die mondmaskers in het parlement je heb zo de NVAer op zijn plaats gezet zonder haar te noemen. CHAPEAU

  • Guido Boonen

    Ik vermoed dat er een grote partij in Vlaanderen daar niét vrolijk van wordt.

Lees meer