Charles Michel
Photo News Charles Michel

VN formeel: België mocht Libisch geld niet vrijgeven

Volgens de Verenigde Naties had ons land nooit de honderden miljoenen euro's aan interesten op de bevroren Libische tegoeden mogen vrijgeven. Dat schrijven de Mediahuis-kranten vandaag.

Het parlement in ons land buigt zich al maanden over de vraag of België 1 tot 2 miljard euro naar Libië mocht laten vloeien. Dat zijn de geschatte interesten en andere opbrengsten van meer dan 12 miljard euro aan Libische tegoeden, die na de val van leider Moammar Kadhafi in 2011 op ­bevel van de VN in ons land werden bevroren.

Nochtans heeft het VN-sanctiecomité voor Libië, dat bestaat uit alle vijftien de leden van de VN-Veiligheidsraad, daar definitief klaarheid over geschapen: de vrijgave gaat in tegen het sanctieregime. Het oordeel dateert al van 17 december vorig jaar, maar bleef onder de radar. Het kwam er nochtans op expliciete vraag van België.

Op 14 februari, twee maanden na de publicatie van de VN-nota, zei premier Charles Michel (MR) aan het parlement dat de regering "volledig bereid is om de informatie die we bezitten te delen". De premier wilde in een reactie aan De Standaard niet kwijt of hij op de hoogte was van het VN-oordeel.

“Libische fondsen kunnen geen schulden vereffenen”

Ook Libië wilde destijds niet dat het de bevroren Libische fondsen gebruikt werden om de schulden van Libische klanten bij Belgische bedrijven te vereffenen. Dat moet blijken uit een brief die Faraj Zarrouk, een Libische diplomaat, dinsdag op zijn Facebookpagina heeft geplaatst. CdH-kamerlid Georges Dallemagne wees tijdens de plenaire Kamerzitting op de facebookpost van Zarrouk waarin een foto wordt getoond van het schriftelijke antwoord dat de Libische minister van Buitenlandse Zaken Achour Ben Ayal aan zijn Belgische collega Didier Reynders gaf. 

De Libische minister maakt in zijn antwoord duidelijk dat de fondsen niet gebruikt kunnen worden om Belgische bedrijven te betalen. “Volgens de financiële regels die nu in Libië van kracht zijn, kunnen de geblokkeerde Libische fondsen van die instellingen in geen geval dienen om te schulden van de Libische staat te vereffenen”, klinkt het in de brief. De minister stelde voor dat de Belgische bedrijven zich rechtstreeks tot de betrokken klanten wendden.

Het kabinet van minister Reynders geeft voorlopig geen commentaar op de brief en verwijst naar de hoorzittingen volgende maand in de Kamercommissie Financiën.

9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Roger Rymen

    Waar zijn die centen gebleven? In welke zakken zijn ze verdwenen? Mogen wij, belastingbetalende burgers, dat eens weten heren en dames politici? Vooral diene Reynders moet hier toch meer over weten?

  • Erik Desloover

    toch deden ze het , en zwijgen politici in alle talen

Lees meer