N-VA postte een cartoon op sociale media van een 'gecrashte' premier Michel op de "afrit Di Rupo".
BELGA N-VA postte een cartoon op sociale media van een 'gecrashte' premier Michel op de "afrit Di Rupo".

VN-migratiepact met zeer grote meerderheid goedgekeurd - N-VA pakt uit met cartoon: “Na de linkse bocht der bochten is het duidelijker dan ooit”

De val van de regering-Michel II bleek dus toch onvermijdelijk. Premier Charles Michel is gisteravond door de koning in audiëntie ontvangen om het ontslag van zijn regering aan te bieden. De koning houdt het ontslag in beraad en begon deze voormiddag met consultaties. CdH, Open Vld, N-VA en PS kwamen al aan de beurt, morgen volgen de andere partijen. Intussen is het doorschuiven van de zwartepiet begonnen, de meeste partijen willen alvast geen vervroegde verkiezingen. N-VA is wel voorstander en pakte uit met een opvallende cartoon. Het omstreden VN-migratiepact is intussen met een grote meerderheid in New York goedgekeurd.

152 landen keurden de tekst uiteindelijk goed. Vijf landen (Polen Tsjechië, Israël, de VS en Hongarije) stemden tegen. Twaalf landen, waaronder Oostenrijk, Italië en Australië, onthielden zich.

Net zoals bij landen als Denemarken en Nederland hangt aan de ja-stem van België wel een interpre­tatieve verklaring vast. Dat kwamen de partijen van Michels minderheidsregering overeen. In de tekst staat onder meer dat het migratiepact niet bindend is en dat ons land zelf het onderscheid wil blijven maken tussen ­reguliere en irreguliere migratie. 

Voorzitster Maria Fernanda Espinosa hamerde erop dat het pact “de soevereniteit van geen enkel land aantast”.  VN-secretaris-generaal Antonio Guterres belde Charles Michel zelfs persoonlijk op om hem te feliciteren voor de “moedige keuze van België”. 

“Noodbegroting kan tot ernstige ontsporing leiden”
In de Kamer stemde de commissie Financiën vandaag een noodbegroting. Die moet ervoor zorgen dat de overheid volgend jaar kan blijven functioneren. “Die noodbegroting kan zorgen voor een ernstige ontsporing omdat geplande besparingen niet kunnen doorgaan”, waarschuwt minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) echter. Hij betreurt dat N-VA de begroting die ze mee onderhandelde niet mee wou goedkeuren.

Dat er op die manier twee miljard euro dreigt weg te glippen, klopt volgens N-VA-kamerlid Peter Dedecker niet. “Voorlopige twaalfden zijn eigenlijk een Moesen-norm. De uitgaven kunnen nominaal niet hoger zijn dan vorig jaar, dus dat betekent een automatische besparing.” De N-VA zal in het parlement ook de arbeidsdeal terug op tafel leggen. Die had volgens de begroting nog eens 500 miljoen euro moeten opbrengen.

“Duidelijker dan ooit na linkse bocht der bochten”
Kamerfractieleider Peter De Roover laat dan weer weten dat de N-VA zo veel mogelijk plannen van de Zweedse coalitie via het parlement zal indienen. Voor die partij is de campagne alvast begonnen. Er verscheen een cartoon op sociale media van een ‘gecrashte’ premier Michel op de “afrit Di Rupo”.

“Na de linkse ‘bocht der bochten’ van Michel II is het duidelijker dan ooit: de N-VA is de énige garantie op een sociaal-economisch herstelbeleid”, klinkt het. Over het communautaire rept de boodschap niet.

363 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • patrick minnaert

    gaat De Wever dan het loon inhouden van zijn slapende en kaartende medewerkers en hem zelf in de kamer dat mag blijkbaar

  • Marc Camp

    Marc Bayens, wie in dat puur bedrog durft meestappen is enorm kort van geheugen. NVA heeft 2 jaar meegewerkt. Pas toen enkele europeze landen en dan ook vooral het VB zich van dit pact afzette, panikeerde de NVA en draaiede zoals gewoonlijk zijne nkazak.

Lees meer