ANP

Voedselbanken voelen tol van hamsterwoede: "Werking dreigt stil te vallen”

Door de verspreiding van het coronavirus en de hamsterwoede die daar bij komt kijken, dreigt de werking van de voedselbanken in ons land stil te vallen. De Belgische Federatie van Voedselbanken roept de overheid op om extra budgetten vrij te maken en vraagt iedereen om te komen helpen.

De voedselbanken, die instaan voor de voedselvoorziening van minderbedeelden, rekenen voor 60 procent op voedseloverschotten van supermarkten en de voedingsindustrie. Door de hamsterwoede valt dat echter grotendeels weg, klinkt het.

Vrijwilligerswerk

De werking van de Belgische Voedselbanken steunt bovendien in hoofdzaak op vrijwilligerswerk. Een zeer groot deel van de vaste vrijwilligers is gepensioneerd en zelfs 70-plusser. Door het coronavirus moeten heel wat van die vrijwilligers thuisblijven, omdat zij tot de risicogroep behoren.


Om die reden trekken de voedselbanken nu aan de alarmbel. Ze roepen de overheid op extra middelen vrij te maken voor voedselhulp en vragen burgers te komen helpen om tijdelijk de vrijwillige senioren te vervangen.

"Het coronavirus treft iedereen, ook de minderbedeelden in onze samenleving. Het is cruciaal dat de kosteloze voedselbedeling niet stilvalt", aldus Jef Mottar, gedelegeerd bestuurder bij de Belgische Federatie van Voedselbanken.

In 2019 deden 168.476 mensen een beroep op de negen regionale Belgische Voedselbanken.

Lees ook:

Belgische ziekenhuizen kunnen crisis nog aan, “maar als trend zo doorgaat, krijgen we het moeilijk” (+)

Bekijk ook:

Hoe worden begrafenissen georganiseerd tijdens corona?

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lieve vanderstraeten

    Die minderbedeelden, die jaar en dag daar gratis voedsel krijgen, kunnen nu misschien als vrijwilliger de taak over nemen van de gepensioneerde vrijwilligers!

  • Paul Colman

    Aantan van hetzelfde product sterk beperken bij aankoop !!!

Lees meer