2 Illustratiebeeld.
iStock Illustratiebeeld.

Vogels vinden geen eten, bloemen hebben nauwelijks nectar voor bijen en vlinders: “Natuur kreunt onder de droogte en hitte”

Tal van natuurelementen kreunen onder de droogte en de hitte. Volgens Natuurpunt vinden weidevogels nauwelijks nog regenwormen, jonge amfibieën zoals kikkers, salamanders en padden komen in de problemen, en bomen verzwakken door de droogtestress. "Als periodes van aanhoudende droogte het nieuwe normaal worden, kan dat de doodsteek zijn voor soorten die het nu al moeilijk hebben in Vlaanderen", aldus de milieuorganisatie.

Een aantal vogels heeft het de laatste tijd erg lastig, zeker vogels die het moeten hebben van bodembewonende ongewervelden als regenwormen. Door het zakkende grondwaterpeil gaan beestjes zoals regenwormen dieper de bodem in, buiten het bereik van vogels zoals de grutto, tureluur en kievit. 

Ook enkele dag- en nachtvlinders raken in de problemen omdat rupsen onvoldoende voedsel vinden. Eenzelfde fenomeen trad in 2018 al op bij netelvlinders als de dagpauwoog en het landkaartje, die dan ook deze zomer nagenoeg lijken te ontbreken. 

Ook amfibieën komen in de problemen. Zij leggen hun eitjes in water waaruit zich larven ontwikkelen die zuurstof uit het water halen. "Vooral voor soorten met een trage ontwikkeling worden de komende weken cruciaal. De meeste larven van de zeldzame kamsalamander bijvoorbeeld verlaten het water pas in augustus. Valt een poel vroeger droog, dan zijn die larven ten dode opgeschreven", aldus Natuurpunt. 
Amfibielarven komen ook in de problemen omdat vee alsmaar vaker in de poelen komt drinken en er meer uitwerpselen in belanden.

Bloemen en bijtjes

Verder staan veel bloemen zodanig onder stress dat ze nog nauwelijks nectar bevatten, wat nefast is voor vlinders en bijen.

Door de droogte zijn ook veel bomen minder weerbaar. De droogte van vorige zomer heeft ertoe geleid dat vooral naaldhoutbestanden aangetast werden door de letterzetter, wat de dood kan betekenen van een aangetaste boom. "Overal in Vlaanderen zie je dode naaldhoutbestanden verschijnen. Vermoedelijk worden ook dit jaar heel wat nieuwe bestanden aangetast", zegt Natuurpunt.

2 Illustatiebeeld van het effect van de letterzetter.
Yannick De Spiegeleir Illustatiebeeld van het effect van de letterzetter.

45 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • anna vandenberg

    Best buren,Ik zit met een wespennest in de tuin, ben een natuurliefhebber weet iemand die wespen kan komen halen zonder te doden ? ik denk dat het een Aziatich hoornaar wesp is. Een voorbeeld van een verwijzend vingertje.

  • Lode vleminckx

    Wel wel in de tropen zitten prachtige vogels goed doorvoed. Hetzelfde in de mediterrane gebieden. Maar daar hebben ze geen "grote specialisten" die soorten beschermen die schadelijk zijn voor de andere soorten.

Lees meer