Na de droogte van vorige zomer is er nog niet voldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen.
Henk Deleu Na de droogte van vorige zomer is er nog niet voldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen.

Voka: “Veel bedrijven hebben geen plan B voor droogte”

Negen van de tien bedrijven die veel water gebruiken, hebben geen noodplan voor een periode van grote droogte. Dat cijfer komt uit een enquête van ondernemersorganisatie Voka waarover de VRT-nieuwsredactie vandaag bericht. 

Volgens de Vlaamse ondernemersorganisatie gaat het om voedings- en energiebedrijven, staalproducenten of bedrijven in de scheikundige en farmaceutische sector. Meer dan de helft van die bedrijven vreest dat de productie bij een watertekort gedeeltelijk zal stilvallen en dat er veiligheidsproblemen komen. Tachtig procent van de waterintensieve bedrijven zegt dat ze geen preventieve maatregelen kan nemen en dat er geen alternatieve waterbronnen zijn.

Voka pleit voor een droogtemanager waarbij de bedrijven kunnen aankloppen. "Ze moeten bij een aanspreekpunt terecht kunnen voor inlichtingen over mogelijke droogte en over alternatieve waterbronnen", zegt secretaris-generaal Nico Demeester. "Actieve communicatie van de overheid dus, want waterintensieve bedrijven zijn goed voor 22 procent van de jobs in Vlaanderen." Demeester wijst nog op de veiligheidsrisico's wanneer bedrijven afgekoppeld worden, waarbij hij bijvoorbeeld verwijst naar de koeling van energiebedrijven.

Na de droogte van vorige zomer is er nog niet voldoende neerslag gevallen om de reserves aan te vullen en de grondwaterstanden blijven laag tot zeer laag. Vorige week raakte bekend dat er een afschakelplan voor water op komst is.

16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Gerard Braeckmans

    Dat ze 1/10 van hun grond als spaarbekken gebruiken. Probleem opgelost.

  • Lucien Mertens

    Spaarbekkens, zoals hier al geopperd kunnen al veel oplossen...maar het grootste probleem ligt daar wellicht bij de landbouwers zélf, daar is namelijk veel op te geven grond/teel oppervlakte voor nodig. En dat is al eeuwig een heikel punt bij hen...

Lees meer