Shutterstock

Voortaan combinatie mogelijk van deeltijdse loopbaanonderbreking en zelfstandigenactiviteit

Sinds begin deze maand kunnen uitkeringen voor deeltijdse loopbaanonderbreking of tijdskrediet gecumuleerd worden met een bijkomende zelfstandigenactiviteit. Tot nu toe kon dat enkel als de loopbaan volledig onderbroken werd. Dat maakt de RVA bekend.

De maatregel is wel onderworpen aan een aantal voorwaarden. Zo moet de zelfstandigenactiviteit reeds uitgeoefend zijn gedurende minstens twaalf maanden voorafgaand aan de vermindering van de arbeidsprestaties. De cumul van een uitkering en zelfstandigenactiviteit kan ook maximaal voor 24 maanden in geval van 1/2 vermindering en maximaal 60 maanden in geval van 1/5 of 1/10 vermindering. 

Werknemers die reeds een tijdskrediet, loopbaanonderbreking of ouderschapsverlof combineerden met een zelfstandige activiteit, hebben twee maanden de tijd om een aanvraag voor uitkering in te dienen bij de RVA.

Meer informatie is terug te vinden op de website van de rijksdienst.

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Eric Loyens

    Ik stel hier dan toch maar weeral de vraag Ie gaat dit betalen en wanneer gaat de zelfstandige nu eens evenveel rsz betalen als een loontrekkende op al zijn verdiensten?? Want ik dacht dat nva altijd zij gratis bestaat niet

  • Baele André

    Het valt af te wachten wat dit geeft. De stap naar zelfstandigen werk is toch een risico dit kan helpen. Als je velen hoort scheppen alle zelfstandigen grote poen nou niet allemaal en dit suggereert wel dat het gras echt niet groener is.

Lees meer