9
EPA

Voortvluchtige Salah Abdeslam kan politie blijven ontwijken

22 huiszoekingen, maar geen Abdeslam, wapens of explosieven

De voortvluchtige Salah Abdeslam blijft erin slagen om uit handen van de politie te blijven. Ook tijdens een indrukwekkende politieactie met 22 huiszoekingen en 16 aanhoudingen zondagavond is hij niet gevat. Vandaag zijn nog eens vijf mensen aangehouden bij zeven nieuwe huiszoekingen. Volgens de Franstalige openbare omroep RTBF heeft Abdeslam nog altijd contact met strijders in Syrië. Hij zou ook aangegeven hebben zijn "werk te willen afwerken", al valt dat onmogelijk te controleren.

24 huiszoekingen vonden plaats in het Brussels Gewest, meer bepaald in Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht, Jette, Schaarbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Vorst. Drie huiszoekingen vonden plaats in Charleroi en nog eens twee in Luik. Volgens het federaal parket noopten de resultaten van het lopende onderzoek tot de operaties. 

Toch zijn bij de huiszoekingen zondag geen wapens of explosieven gevonden. Tijdens een persconferentie afgelopen weekend verduidelijkte premier Charles Michel nog dat terreurniveau vier juist werd behouden omdat er "concrete aanwijzingen zijn voor nieuwe aanslagen met wapens en explosieven, zoals in Parijs". De vraag is nu in welke mate de grootschalige politieactie van gisteren de politiediensten heeft vooruit geholpen.

9
EPA
9
EPA

"Als iemand tot nu op de vlucht kan blijven, moeten we concluderen dat hij steun krijgt", zegt Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Of de arrestaties van gisterenavond daarmee te maken hebben, kan de minister niet bevestigen.

De minister vindt het voorlopig te vroeg om te oordelen of de grootschalige politieacties de dreiging in ons land verkleind hebben. "De zaken zijn heel gevoelig, elk detail kan de zaken in het honderd doen lopen", onderstreepte hij. 

Het werk is in elk geval nog niet rond. "De actie is nog niet gedaan. We hebben gisteren niet alles afgerond. Dat zou ook erg ambitieus zijn", klonk het bij de minister. "Ze moeten nog verdergezet worden. Maar het was al een grote actie gisteren."

9
BELGA

'We hebben gisteren niet alles afgerond. Dat zou ook erg ambitieus zijn'

Jan Jambon, minister van Binnenlandse Zaken
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Abdeslam niet gevat

Tijdens een persconferentie gaf het federaal parket verder geen details over de identiteit van de gearresteerde personen of de resultaten van het onderzoek.

"Het onderzoek gaat nog voort", aldus de woordvoerder. "De opgepakte personen zullen waarschijnlijk maandag voor de onderzoeksrechter geleid worden, die dan moet beslissen of ze onder aanhoudingsbevel geplaatst worden." Wel zei het parket dat hoofdverdachte Salah Abdeslam nog voortvluchtig is.

Het federaal parket bedankte wel uitdrukkelijk de media en de gebruikers van de sociale media die zich terughoudend hebben opgesteld en de veiligheid van de operaties niet in gevaar hebben gebracht.

9
EPA
9
BELGA

Geschoten

De huiszoekingen verliepen zonder incidenten maar bij de controle van een snackbar in Sint-Jans-Molenbeek is een wagen wel ingereden op de politie, waarop de politie tweemaal geschoten heeft. De auto nam daarop de vlucht maar kon even verder tegengehouden worden en de autobestuurder, die lichtgewond was geraakt, kon opgepakt worden. De man heeft zoals het er nu naar uit ziet niets te maken met het terrorismeonderzoek, zo liet het parket weten.

Ook in het Luikse kwamen zondag speciale politie-eenheden in actie, maar daarover maakte het federaal parket geen melding. Volgens de lokale politie van Luik was er geen verband met de huiszoekingen in Brussel of Charleroi.

9
EPA
9
REUTERS
9
AP

Lees meer