Google+

Voorzitster Vlaamse Christen Partij beschuldigd van antisemitisme

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum (vroeger CGKR) heeft recentelijk een klacht ingediend bij het parket tegen Agnes Jonckheere, de voorzitster van de Vlaamse Christen Partij (VCP), wegens uitlatingen over joden. De VCP komt bij de komende verkiezingen op in alle provincies. Jonckheere zelf ontkent antisemitisch te zijn.

"Er zijn nu al twee incidenten geweest waarbij zij merkwaardige uitlatingen doet", zegt voorzitter Jozef De Witte van het centrum. De klacht kwam er op basis van de antiracismewetgeving. De Witte maakt ook gewag van "een zweem van negationisme". Jonckheere zou onder meer verklaard hebben dat Israël als uitvalsbasis dient om de hele wereld te overheersen. "We vonden het nodig een signaal te geven, maar het is aan het parket om te beslissen over vervolging."

Boycotten
Jonckheere zelf weet van geen recente klacht, maar verwijst wel naar een feit van meer dan een jaar geleden. Dat zou zonder gevolg gebleven zijn. De VCP-voorzitster ontkent ook antisemitisch te zijn. "Ik ben christelijk. Jezus was ook een jood. Hoe kan ik dan antisemiet zijn", zegt ze. "Het is niet omdat ik tegen de fanatici ben, omdat zij het vredesproces met de Palestijnen niet bevorderen, dat ik antisemiet ben."

De voorzitster benadrukt ook dat ze geen negationist is. "Ik ontken de holocaust niet, maar fanatieke zionisten gebruiken hem om erkenning te krijgen voor de staat Israël en de nederzettingenpolitiek. Men moet historische feiten niet misbruiken." Jonckheere stelt dat Joods Actueel, het joodse magazine dat het nieuws over de klacht vrijdag uitbracht, haar "voortdurend aan het boycotten is".

Verkiezingen
De VCP komt bij de komende verkiezingen op in alle Vlaamse provincies, maar diende enkel lijsten in voor het Vlaams parlement. Agnes Jonckheere staat op de West-Vlaamse lijst. Lijsttrekker in Vlaams-Brabant is Raoul d'Udekem d'Acoz, de oom van koningin Mathilde.

Bij het parket van Brugge was niemand beschikbaar voor commentaar.

Ik ben christelijk. Jezus was ook een jood. Hoe kan ik dan antisemiet zijn?

Agnes Jonckheere

Lees meer