Jumbo opende vandaag een eerste supermarkt, in het Limburgse Pelt.
Karolien Coenen Jumbo opende vandaag een eerste supermarkt, in het Limburgse Pelt.

Vrees voor prijzenoorlog: Belgische landbouwers bezorgd over komst van Nederlandse supermarktketen Jumbo

De ambitieuze plannen van de Nederlandse supermarktketen Jumbo in België zorgen voor ongerustheid bij de Belgische landbouwers. Ze vrezen een prijzenoorlog in de sector, op de kap van de landbouwers.

Jumbo opende vandaag een eerste supermarkt, in het Limburgse Pelt. Binnen vijf jaar hoopt de Nederlandse nummer twee - ze moeten er enkel Albert Heijn laten voorgaan - honderd winkels te openen in Vlaanderen. Jumbo kijkt ook richting Franstalig België. 

Ongerustheid

Vooral de lage prijzen die Jumbo in België belooft, baart de landbouwers zorgen. Ook al zegt de supermarkt geen prijzenoorlog te willen ontketenen met Colruyt. “De komende maanden zal moeten blijken of dat echt zo is. Want de bazen van Jumbo staan er in Nederland om bekend dat ze ‘verrassend’ uit de hoek kunnen komen”, aldus Sonja De Becker, voorzitter van de Boerenbond. De plannen van Jumbo baren dan ook “zorgen”, zegt ze.

Ook bij landbouworganisatie ABS, het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), is er ongerustheid. “Hopelijk volgt er geen race om de laagste prijs, in het bijzonder voor de verse producten”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

Druk

Zo’n prijzenoorlog dreigt op de kap van de producenten, de landbouwers dus, te belanden, zo vrezen ze. “Promotie voeren voor producten is oké, ja zelfs broodnodig, maar onverantwoorde stuntprijzen en prijzenslagen die druk zetten op de eigen leveranciers en uiteindelijk ook op onze producenten zelf, dat is niet oké”, vindt De Becker. 

18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Karel Mens

    dit was niet de eerste jumbo in Belgie want 3 weken geleden is er al een jumbo opengegaan in Rijkevorsel samen met een AH de meeste groenten en fruit zullen uit NL komen en sjoemelen kunnen ze goed want vorige week kocht ik Belgisch fruit volgens de verpakking bij lidl in Hoogstraten maar toen ik het thuis uitpakte kwam de NL leverancier te voorschijn en Colruyt goedkoper dan ? laat me niet lachen

  • vanrobaeys franky

    nog een beetje vrachtwagens op de weg er staat nu al file van Antwerpen tot Nederland

Lees meer