Archieffoto.
BELGA Archieffoto.

Vrijdag rolt "stakingsgolf” over het land, waarschuwen vakbonden

Onvrede over de pensioenmaatregelen van de regering, het mislukt overleg over de zware beroepen en de groeiende onrust over de koopkracht zullen vrijdag tot een "stakingsgolf" leiden die over het land rolt, zo maken de vakbonden zich sterk.

Kop van Jut is niet alleen de regering, maar ook de werkgevers. Het afspringen van het overleg over de zware beroepen wordt hen zwaar aangerekend. Daarbovenop komt de groeiende onvrede over de koopkracht. “De acties van de 'gele hesjes' hebben de mensen wakker geschud, kwaad gemaakt. De mensen zien overal prijsstijgingen, maar zien dat er bijzonder weinig in de plaats komt", legt Stalpaert uit.

De vakbonden zeggen “verrast” te zijn door de grote stakingsbereidheid bij de werknemers. Onder meer in de voedingsnijverheid zullen vrijdag heel wat bedrijven dicht zijn, zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. “Er zullen heel wat stakingen zijn in de voedingsnijverheid. Maar ook in de bewakingsbedrijven en de schoonmaak leeft het.”

De groeiende onrust zal vrijdag te merken zijn in zowel het noorden als het zuiden van het land. "Een stakingsgolf" is op komst, zo voorspelt de socialistische vakbond.

De acties van de 'gele hesjes' hebben de mensen wakker geschud, kwaad gemaakt.

75 bedrijven staken mee in Oost-Vlaanderen

In regio's als Charleroi en Luik zal de stakingsbereidheid traditioneel groot zijn, maar ook in Vlaanderen zullen er veel bedrijven dicht gaan. Zo heeft het ABVV weet van acties in 75 Oost-Vlaamse bedrijven. Dat kan gaan van stakingen, tot stakingsposten, de organisatie van extra ondernemingsraden tot militantenconcentraties.
William Van Erdeghem, voorzitter van ACV Metea, bevestigt. Bedrijven als Volvo Cars en Volvo Trucks in Gent of Asco in Zaventem gaan in staking, zo maakt hij zich sterk.

Spoorreizigers zullen normaal geen hinder ondervinden van de actiedag. Er is geen stakingsaanzegging ingediend voor het spoor, aldus ACOD-secretaris Ludo Sempels. Dat wordt bevestigd bij de NMBS. "Als er al hinder zou zijn, zal die zeer beperkt zijn", klinkt het bij de spoorwegen. Ook elders in de publieke sector zou weinig te merken zijn van de actiedag. Bij openbaarvervoermaatschappij De Lijn verwacht men dan weer wel hinder.

Verrassingsacties

De voorzitter van de socialistische vakbond, Robert Vertenueil, kondigde eerder al aan dat er behalve van stakingen en bedrijfsblokkades ook sprake zal zijn van verrassingsacties. Dat kan onder meer gaan om het blokkeren van wegen en industriezones.

Om 11 uur op vrijdag plant het vakbondsfront een mobilisatie voor de deuren van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) in Brussel.

116 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Leo Marien

    Alles is veel te duur zegt men maar de gokbedrijven schieten als paddestoelen uit de grond. De koopkracht daalt zegt men maar studies wijzen uit dat ze sinds 1998 met gemiddeld 16% is gestegen. De brandstof voor wagens is veel te duur zegt men maar op elke oprit staan minstens twee wagens. Vakbonden brengen welvaart zegt men maar is dat wel zo?

  • Hendrik Patyn

    Mr vandenberghe, volgende keer heel zeker NVA, kijk maar naar de peiling, een stakingske meer of minder we worden dit gewoon...

Lees meer