THINKSTOCK

Vrouw uit Rijkevorsel zwaarder bestraft voor moordpoging op kinderen

Het hof van beroep in Antwerpen heeft Anja V.L. (41) uit Rijkevorsel zwaarder bestraft voor de moordpoging op haar twee kinderen. Ze kreeg in eerste aanleg vorig jaar vijf jaar cel, waarvan drie jaar effectief. Het hof maakte daar maandag zeven jaar effectief van.

De vrouw kampte met echtelijke en financiële problemen en besliste op 25 september 2011 om zichzelf en haar kinderen van het leven te beroven. Ze schreef drie brieven aan haar moeder, haar ex-man en de notaris. Vervolgens gaf ze haar zoon van 14 en haar dochter van 11 slaappillen, onder het mom van vitamines. Toen de kinderen buiten westen waren, draaide ze een fles butaangas open in de slaapkamer van haar appartement aan de Eekhofstraat. Ze had de kieren van de ramen en deur afgedekt met doeken, zodat het gas niet kon ontsnappen.

Toen ze de volgende dag niet op het werk verscheen, ging een collega naar het appartement van de beklaagde, maar er werd niet opengedaan. Ze verwittigde de moeder van Anja V.L. en ook de politie, omdat ze een gasgeur rook.

Als de vrouw niet zo doortastend had opgetreden, hadden de beklaagde en haar kinderen het wellicht niet gehaald én was het appartement mogelijk in de lucht gevlogen, want volgens de brandweer was er een reëel gevaar voor explosie.

Absoluut verwerpelijk
De verdediging van Anja V.L. had aangevoerd dat ze tot de feiten gedreven werd door de slechte verstandhouding met de nieuwe partner van haar ex, maar dat vond het hof geen excuus. "U bent volledig schuldig aan de feiten en die zijn niet verschoonbaar. Een moeder die haar eigen kinderen probeert de vermoorden is gruwelijk, absoluut verwerpelijk en maatschappelijk onaanvaardbaar", zei het hof.

Er werd wel rekening gehouden met haar blanco strafblad, de milde depressie waar ze toen mee kampte, de spanningen rond de echtscheiding en de omgangsregeling en het feit dat ze niet maatschappelijk gevaarlijk is. Ze kreeg een zwaardere straf dan in eerste aanleg, maar het hof vond zeven jaar cel nog vrij gunstig gelet op de feiten.

Lees meer