3 Professor Gerrit Loots (VUB) bezocht eerder met Rudi Vranckx twee gevangen Belgische IS-moeders  en hun kinderen.
VRT Professor Gerrit Loots (VUB) bezocht eerder met Rudi Vranckx twee gevangen Belgische IS-moeders en hun kinderen.

VUB-prof trekt naar Noordoost-Syrië om Belgische IS-kinderen te repatriëren

 Een team van psychologen en artsen bereidt zich op initiatief van Gerrit Loots, professor psychologie aan de Vrije Universiteit Brussel, voor om naar de Koerdische vluchtelingenkampen in Noordoost-Syrië te trekken. Dat schrijft De Morgen. Het doel is om de Belgische kinderen te redden en ze te repatriëren.

Momenteel lopen er onderhandelingen met de Koerden om humanitaire visa en toegang te verkrijgen tot de kampen van Al Hol, Al Roj en Ain Issa. In elk kamp wil het team, met ook een waarnemer van Child Focus, een dag doorbrengen. Het accent ligt op het medische aspect, want de kinderen in de kampen zijn er heel erg aan toe en er is een grote nood aan antibiotica. Maar er wordt ook aandacht besteed aan de psychologische ondersteuning van moeders die al kinderen hebben verloren. Vorige vrijdag stierf er nog een Belgisch kind in een van de kampen.

Het team wil ook Belgische kinderen van de moeders die zich bij IS aansloten, redden door ze naar België te repatriëren. Initiatiefnemer en VUB-professor Gerrit Loots zal hiervoor contact opnemen met de regering.
"Het kan niet dat er dokters bij zijn die zeggen dat de kinderen gaan sterven als ze daar blijven en dat we ze dan niet mee krijgen. Het zou hallucinant zijn om neen te zeggen, dat kan zelfs geen minister weigeren. Ik verwacht een humaan antwoord", zegt professor Loots. 

LEES OOK:  
“Breng onze kleinkinderen terug, zij hebben niets misdaan”
LEES OOK:  Antwerpse IS-weduwen dwepen nog steeds met IS, ze gaan er zelfs voor op de vuist

3 De Antwerpse IS-weduwe Tatiana Wielandt.
VRT De Antwerpse IS-weduwe Tatiana Wielandt.
3 De schoonmoeder van Tatiana Wielandt demonstreerde begin april aan station Brussel-Centraal en eist dat haar zes kleinkinderen naar ons land worden overgebracht.
Photo News De schoonmoeder van Tatiana Wielandt demonstreerde begin april aan station Brussel-Centraal en eist dat haar zes kleinkinderen naar ons land worden overgebracht.

113 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Francois saas

    Weer iemand die denkt dat hij het ,het best weet en geld kost aan de maatschappij !! laat de kinderen ginder , de ouders hebben er zelf voor gekozen.Na het naar hier halen van kinderen begint de procedure van de gezinshereniging !!

  • Willy Gorissen

    Pierre helemaal waar. Dat is net wat ik denk als ik jouw commentaar en dat.van vele anderen lees. Dit is Christelijke naastenliefde op zijn modern Vlaams. Gelukkig staaat er af en toe iemand als deze prof op die toont dat er nog menselijkheid en compassie bestaat. Zo lang dergelijke initiatieven blijven bovenkomen kunnen we blijven hopen op een betere wereld

Lees meer