2 Professor Gerrit Loots (tweede van links) bezocht met VRT-journalist Rudi Vranckx enkele IS-kinderen in Syrische vluchtelingskampen.
VRT Professor Gerrit Loots (tweede van links) bezocht met VRT-journalist Rudi Vranckx enkele IS-kinderen in Syrische vluchtelingskampen.

VUB-professor start onderzoek naar re-integratie van Belgische IS-kinderen

Kinderpsycholoog en professor aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) Gerrit Loots start een onderzoek naar de re-integratie van teruggekeerde Belgische IS-kinderen. De resultaten worden gebundeld in een praktijkboek en op een website.

Professor Loots zet zich al meerdere jaren in voor het welzijn van Belgische IS-kinderen en hun terugkeer uit de Syrische gevangeniskampen. Bij de laatste missie die hij samen met zijn team ondernam, werden zes weeskinderen tussen 6 en 18 jaar gerepatrieerd naar België. Al ging die terugkeer niet zonder slag of stoot.

De zes kinderen die onlangs terugkeerden, hun opvangfamilies en de betrokken zorgprofessionals worden in de komende twee en een half jaar van nabij gevolgd door professor Loots, psychotherapeute Hannan Jamai en VUB-wetenschappers uit de Sociologie en de interfacultaire onderzoeksgroep Voicing Youth at Social Risk (VOICE). Om het integratieproces in detail in kaart te brengen, worden er maandelijks diepgaande gesprekken georganiseerd met de individuele familieleden, komen er focusgroepen met de gehele familie en zorgverleners en worden er creatieve spelsessies gehouden met de kinderen.

Uiteindelijk worden de bevindingen gebundeld op een website en in een praktijkboek over opvang, zorgverlening en sociale integratie van kinderen en jongeren die zich in situaties van maatschappelijke polarisering en geweld bevonden.

"Met dit nieuwe onderzoeksproject willen we een succesvolle repatriëring en maatschappelijke integratie verzekeren voor de jongeren die recent terugkeerden uit Syrië, maar ook voor de 35 jongere kinderen en hun moeders die vandaag nog vastzitten in de Koerdische vluchtelingenkampen", stelt professor Loots.

2 Gerrit Loots
Pauline Marie Niks Gerrit Loots

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Don Tessers

    Weg..gegooid...geld...Waarom al deze onderzoeken om eigen ego op te poetsen? Realisten weten de uitslag al.

  • Ronny Wauters

    Als professor moet je iets doen pm je bezig te houden en daarna flauwekul te verkopen! We hebben al zo genoeg onderzoeken gehad met het gekende resultaat van flauwekul! Dat is weggegooid geld en ouders en kinderen blijven best hier weg!!!! Het zijn terroristen in wording na jaren want het is hun ingepompt!!!!!

Lees meer