Het Hospital CHR van Hoei waar de arts tot september 2018 werkte.
BELGA Het Hospital CHR van Hoei waar de arts tot september 2018 werkte.

Waalse arts verdacht van vier moorden “wilde patiënten alleen maar verlossen van hun pijn”

De arts die in beschuldiging is gesteld voor viervoudige moord in het Hospital CHR van Hoei, heeft via zijn advocaten gereageerd op de aantijgingen. Zij beklemtonen dat de geneesheer “onschuldig" is en enkel palliatieve sedatie toepaste. “Hij wilde enkel de pijn doen stoppen, hij ontving zelfs dankbrieven van nabestaanden.”

De Luikse krant La Meuse maakte zaterdag bekend dat het Luikse parket een arts uit Tihange (Hoei) vervolgt wegens het niet correct naleven van de  euthanasiewetgeving.  Op een weekend tijd overleden vier patiënten, net toen de betrokken arts van dienst was.

De dokter zou de vier een spuit morfine hebben toegebracht die vermengd was met andere stoffen. Het Hospital CHR zette de man aan de deur in september 2018. Speurders pakten de man op voor ondervraging, maar inmiddels is hij onder strikte voorwaarden opnieuw op vrije voeten.

De zaak leeft zodanig in de Luikse stad dat ook burgemeester Christophe Collignon (PS) reageerde in de zaterdageditie van Sudpresse-editie van La Meuse. “Ik was zeer verrast door de feiten. We moeten nu het gerecht zijn werk laten doen.” Het onderzoek loopt nog steeds, de arts zelf moet zich ter beschikking houden van justitie”.

Zijn advocaten zijn stellig: “Er zijn geen bewijzen dat de dood van de patiënten verband houdt met de behandeling door onze cliënt, of met een van zijn voorschriften. De medicijnen die hij heeft gegeven hebben niet tot hun dood geleid “, benadrukken ze. “We hebben hier te maken met palliatieve sedatie”, aldus een van hen. “De arts heeft hun dood niet versneld. Hij schreef enkel medicatie voor die de pijn van de patiënten moest verlichten.” Naast morfine zou er sprake zijn van een medicijn dat voorkomt dat de longen te veel slijm produceren.

Verschil met euthanasie

Palliatieve sedatie is het kunstmatig in coma brengen van een terminaal zieke patiënt. Het gaat daarbij om het verminderen van het lijden aan het einde van het leven door middel van pijnbestrijding, maar het is geen actieve levensbeëindiging. Daar schuilt het verschil met de wettelijk omkaderde euthanasie, waar het leven wel actief wordt beëindigd op vraag van de patiënt en met inspraak van minstens twee artsen. Het onderzoek zal dus nu moeten uitmaken of de arts enkel de pijn wilde verlichten.

De aangeklaagde arts is volgens zijn advocaten “zwaar aangeslagen” door aanklacht van “moorden” die hem boven het hoofd hangt. “Hij voelt zich zeer slecht door wat er gebeurd is. Hij heeft brieven van nabestaanden ontvangen waarin hij wordt bedankt voor zijn menselijke behandeling”, aldus de advocaten nog. Veel collega’s van de arts zijn verbaasd door de onthullingen, schrijft La Meuse nog. “Hij is een arts die dicht bij zijn patiënten staat. We hebben nooit weet gehad van terechtwijzingen”, klinkt het.

De krant vernam ook dat de arts een derde advocaat, gespecialiseerd in arbeidsrecht, heeft aangesteld om zijn ontslag in het CHR aan te vechten. “Het was het ziekenhuis zelf die het gerecht op de hoogte bracht nadat leden van zijn afdeling alarm hadden geslagen”, zei dokter Christophe Leveaux, medisch directeur van het CHR. “In minder dan 48 uur werden de feiten geverifieerd. We hebben hem op 14 september 2018 ontslagen en het parket ingelicht.”

Geen wettelijk kader

La Meuse contacteerde ook professor Wim Distelmans, covoorzitter van de federale commissie voor euthanasie.  Hij benadrukt dat palliatieve sedatie minstens vier keer meer voorkomt dan euthanasie. Problematisch stelt hij, omdat er geen wettelijk kader is en geen registratie. “Wat te vaak gebeurt, is dat artsen de doses van de verdovende middelen via de baxter drastisch verhogen om het levenseinde te bespoedigen. Dat is hypocriet, want tegen de familie zeggen ze: ‘We houden hem alleen maar in slaap.’ Eigenlijk doet zo’n arts aan levensbeëindiging. Je kunt het zelfs geen euthanasie noemen, want de patiënt heeft er niet om gevraagd”, zei Distelmans daarover eerder in het weekblad Humo.

Ook het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde bij de Waalse krant op de zaak. Volgens de bevoegde minister is het creëren van een wettelijk kader voor palliatieve sedatie een ethisch debat dat in het parlement moet worden gevoerd, schrijft La Meuse nog. “Het moet tegelijkertijd gebeuren met de evaluatie van de euthanasiewet. Een arts die met de beste bedoelingen voor zijn patiënt wil zorgen, maar die opzettelijk het leven verkort door palliatieve sedatie, pleegt een misdrijf”, klinkt het nog.

De vraag om een betere controle op palliatieve sedatie bestaat al langer. De Block pleitte reeds in 2017 voor een wettelijk kader voor de aangifte en de controle daarop.

9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • guido vermeyen

    Sommigen worden "in leven gehouden" omdat het nog opbrengt voor het ziekenhuis, maar een edelmoedige arts, die het niet meer kan aanzien, wordt beschuldigd.....wie is hier de humane mens.

  • karel van zand

    Is dit niet beter dan onnodig lijden....? Ik spreek uit ondervinding dus

Lees meer