2 Archiefbeeld van een fietser zonder helm in Gent.
Shutterstock Archiefbeeld van een fietser zonder helm in Gent.

Exclusief voor abonnees

Waarom Belgen de fietshelm links laten liggen

Meer dan twee op de drie Belgische fietsers verkiezen de wind in de haren boven de veiligheid van een fietshelm. De verklaring is even simpel als complex: ‘we’ vinden zo’n helm nog altijd niet cool.

Zowat 71 procent van de Waalse fietsers draagt nooit een helm. Dat meldt het Waalse Agentschap voor Verkeersveiligheid (AWSR) op basis van een enquête bij 10.334 fietsers. Het cijfer ligt in dezelfde lijn als de meest recente nationale cijfers. Die tonen aan dat 68 procent van de Belgische fietsers nooit een helm draagt. Daarmee bengelt ons land onderaan een Europese vergelijking, net voor Nederland en Hongarije. Een fietshelm kan nochtans het verschil maken tussen leven en dood. 

Je hebt 13% van dit artikel gelezen

28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Martin Meuris

    Ze zouden toch een poging mogen doen om een ander model fietshelm op de markt te brengen want ze trekken op niks, model skatehelm lijkt toch mooier en niet idioot.

  • Marc Embrechts

    Verplicht de helm dan ook voor de voetgangers. Dat zijn ook kwetsbare weggebruikers Die kunnen ook aangereden worden of kunnen ook vallen. Nog wat gepamper erbij !

Lees meer