Bij nieuwbouw is in Vlaanderen een regenwaterput verplicht. Mogelijk wordt deze in de toekomst ook ‘slim’
Reni Bij nieuwbouw is in Vlaanderen een regenwaterput verplicht. Mogelijk wordt deze in de toekomst ook ‘slim’

Exclusief voor abonnees

Waarom onze regenwaterput binnenkort wellicht slim wordt

Na recent nog de gas- en elektriciteitsmeter wordt nu ook de regenwaterput ‘slim’. In de strijd tegen droogte maar vooral overstromingen speelt Aquafin met het idee het niveau van uw regenwaterput vanop afstand beheren. Doel: te volle putten in afwachting van hevige regenval automatisch (deels) laten leeglopen, zodat ze als extra buffer tegen overlast kunnen dienen.

Waarom hebben we dat nodig, slimme regenwaterputten?

Vlaanderen telt naar schatting 1,5 miljoen regenwaterputten, met een gezamenlijke capaciteit van zo’n 15 miljard liter hemelwater. Dat is duurzamer en goedkoper dan drinkbaar leidingwater om het toilet te spoelen, de wasmachine te laten draaien en de tuin te sproeien. Dat gigantisch volume kan bovendien veel regenwater uit de riolering houden, als een soort buffer. “Alleen, heel wat putten staan de grootste tijd vol, of toch zo goed als. Bij hevige regenval lopen ze over, waardoor het water alsnog in de riolering verdwijnt, met nog steeds een risico op overstromingen”, zegt Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de KU Leuven, een van de voorvechters van het systeem. “Een slimme put voorziet in afwachting van een fikse onweersbui in extra buffercapaciteit, door preventief water te lozen.”

Je hebt 25% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Krijg onbeperkt toegangLees alle artikels op HLN.be en in de app
  • Lees 4 weken gratisNadien slechts €6,95 per 4 weken
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis

172 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Joris Janssens

    Als ze regenwater uit mijne put willen halen zullen ze moeten dokken, mijn prijs... Zal ik ook hun manier van rekenen toepassen...

  • Peter Janssen

    "Na recent nog de gas- en elektriciteitsmeter wordt nu ook de regenwaterput ‘slim’.waar in Godsnaam halen jullie die onzin maar alsof het feiten zijn?! Alsof aquafin of gelijk wélk bedrijf nu even de wet kan stellen!! Is er al een wetsvoorstel hierover misschien???Dit is weer een ballonnetje dat de politiek oplaat om hun strategie te bepalen om ons erin te kunnen luizen,trap daar toch niet in!

Lees meer