Illustratiebeeld.
Thinkstock Illustratiebeeld.

Wachttijd bij Raad van State kan tot twee jaar oplopen

Wie bij de Raad van State een procedure opstart om een beslissing te vernietigen, moet gemiddeld twee jaar op een uitspraak wachten. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) die senator Benjamin Dalle (CD&V) heeft opgevraagd. Dat schrijft De Tijd vandaag.

Burgers of ondernemingen kunnen bij de Raad van State aankloppen om protest aan te tekenen tegen ruimtelijke uitvoeringsplannen of om overheidsopdrachten of administratieve besluiten te betwisten.
Opvallend is dat Nederlandstalige zaken gemiddeld 27,5 maanden in beslag nemen, vijf maanden langer dan Franstalige. 

Nochtans is het aantal Nederlandstalige zaken fors afgenomen omdat zaken zoals een beroep tegen een bouwvergunning al tien jaar worden behandeld door de Vlaamse rechtscolleges. Die nemen jaarlijks een duizendtal zaken voor hun rekening die daardoor niet langer bij de Raad van State terechtkomen. In 2017 werden 1.269 procedures opgestart bij de Raad van State, tegenover 1.639 in 2013. De werklast is dus gedaald, maar de wachttijd voor burgers en ondernemingen is niet verminderd.

Annulatieberoepen

De Raad van State reageert dat hij naast de 'normale' annulatieberoepen ook zaken moet behandelen die bij voorrang en via versnelde procedure lopen. Die worden in enkele dagen afgehandeld, maar dat beïnvloedt wel de wachttijd voor andere hangende zaken. Bovendien kreeg de Raad van State de jongste jaren nieuwe bevoegdheden en zijn de ingediende zaken complexer. Ook is het aantal magistraten en juridische medewerkers afgenomen.

4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • roland de bruyne

    2 jaar bij de Raad van State ? Hetzelfde bij het Antwerpse Hof van Beroep, ja toch ! Weer een bewijs wat er scheelt bij onze justitie.

  • Georges Vande Velde

    Zelfde lamlendigheid en onnodige fantasie bij gans het gerechtelijk apparaat. Meerdere ministers van justitie hebben reeds geprobeerd dit op te lossen,iedere keer wordt door de verantwoordelijken moedwillige obstructie gepleegd om hun eigen manier van werken verder te zetten. Moderniseren ? Waarom? Geen computergebruik,potlood en papier zoveel te erger! Kledij clowneske vertoning ! Middeleeuws !

Lees meer