2 Woonzorgcentrum in Lokeren ter illustratie
Wannes Nimmegeers Woonzorgcentrum in Lokeren ter illustratie

Wallonië wil elk jaar 1.130 extra plaatsen in rusthuizen

In Wallonië komen er de volgende tien jaar elk jaar 1.130 extra plaatsen in de rust- en verzorgingstehuizen. Rusthuizen die financiële steun willen voor infrastructuurwerken zullen zich aan een geconventioneerde prijs moeten houden. Dat moet ervoor zorgen dat rusthuizen voor iedereen betaalbaar worden. 

Volgens Alda Greoli (cdH), de bevoegde Waalse minister, moeten de 11.000 plaatsen die er de komende tien jaar bijkomen, helpen om de vergrijzingsgolf op te vangen. De rusthuizen worden ook verplicht de kwaliteit van de zorg die ze aan hun bewoners bieden, te verbeteren. Daarvoor zullen de leidinggevenden elke twee jaar een nieuw plan moeten opstellen, in samenspraak met het verzorgend personeel. Ook de bewoners zelf en hun naasten krijgen inspraak. 

Om financiële steun te krijgen, krijgen de rusthuizen strikte regels opgelegd: er moet voldoende personeel zijn dat continu bijgeschoold wordt en in goede omstandigheden kan werken. Om iedereen de kans te geven op een plaats, zullen de rusthuizen afspraken moeten maken over een maximumprijs. Die kan verschillen naargelang de grootte van de kamer, de plaats of de aanwezigheid van bepaalde voorzieningen. 

Basisprijs

De rusthuizen kunnen ervoor kiezen om die geconventioneerde prijs niet te respecteren, maar dan krijgen ze geen infrastructuursubsidies. 

Supplementen voor water of aansluitingen voor tv, internet of telefoon zullen niet meer kunnen. Dergelijke zaken moeten voortaan opgenomen worden in de basisprijs. 

2
Wannes Nimmegeers

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer