UNKNOWN

Walter Capiau bekent misbruik minderjarigen

Gewezen tv-presentator Walter Capiau (74) heeft toegegeven dat hij zich in de jaren 60 schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik van minderjarigen. Dat onthult het weekblad Dag Allemaal en meldt de krant Het Laatste Nieuws. Capiau heeft het over "uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties die op dat moment vlot verliepen". Zo zei hij in een interview met Radio 1.

"Ik besef dat ik me bezondigd heb aan zeer erge feiten", gaf hij toe. "Er zijn zo veel jaren overheen gegaan, en daardoor ging ik er steeds minder aan denken. Nu word ik er opnieuw mee geconfronteerd. Ik heb ontzettend veel spijt".

Capiau heeft het misbruik toegegeven aan het gerecht in Veurne, maar riskeert geen vervolging omdat de feiten onherroepelijk verjaard zijn. Hij zou minstens zes slachtoffers gemaakt hebben. Maar dat ontkent hij zelf. "Ik weet het allemaal niet goed", zei hij op de radio.

"Andere sfeer in die tijd"
De ex-presentator bekende wel dat hij in de jaren zestig twee minderjarigen heeft misbruikt. "Die jongens waren toen 15 à 16 jaar oud", aldus Capiau. Hij beschrijft de feiten als "uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties die op dat moment vlot verliepen".  Volgens Capiau heerste er in die tijd een andere sfeer en werd daarover niet gepraat. "Het gaat om een fout uit mijn jeugdjaren."

Opmerkelijk: één van de jongens zou hem vergeven hebben, aldus de tv-coryfee.

Volgens de krant Het Laatste Nieuws gaat het om zes mannen. Ze  vertelden de recherche dat ze als kind door de tv-legende werden aangerand. Dat zou gebeurd zijn op jeugdkampen. De presentator was toen zelf 24. Twee slachtoffers werden tijdens het gerechtelijk onderzoek geconfronteerd met Walter Capiau, die het misbruik daarna toegaf. De vier overigen wilden hem niet zien. Er werden processen-verbaal opgesteld over de verhoren en de confrontaties. De rapporten werden later ook naar alle betrokkenen gestuurd.

Officieel sprake van twee slachtoffers
In het dossier is er slechts sprake van twee slachtoffers. Dat bevestigt Filiep Jodts, procureur des konings van het parket van Veurne. "Er kwam eind 2010 een eerste klacht binnen bij het federale parket. Zij hebben de zaak dan aan Veurne doorgespeeld", vertelt procureur des konings Filiep Jodts. "Capiau is dan hier verhoord. Het gaat om seksuele aanrakingen bij twee tieners uit zijn vriendensfeer", aldus de procureur.

Daarmee spreekt hij de eerdere meldingen van zes slachtoffers tegen. "In het dossier zijn er maar twee slachtoffers gehoord. Dat sluit niet uit dat er misschien meer gevallen waren, maar daar hebben we hier geen weet van."

Confrontatie met beide slachtoffers
De federale politie van Veurne heeft Walter Capiau tijdens het onderzoek geconfronteerd met zijn slachtoffers. Hij heeft de feiten onmiddellijk toegegeven. Dat zorgde voor een helende werking bij de slachtoffers, zegt zijn raadsman Dirk Dawyndt. "Hij heeft mij van bij het begin gezegd dat hij de waarheid wilde vertellen", legt zijn raadsman Dirk Dawyndt uit. "Hij gebruikte in geen geval verbloemende psychopatenpraatjes en beseft heel goed dat hij verkeerd is geweest. Ook bij de federale politie van Veurne heeft hij de feiten volledig toegegeven." Daarop volgde een confrontatie met beide slachtoffers. "Hij heeft die dingen inderdaad uitgepraat. Dat ging bij de ene gemakkelijker dan bij de andere, maar ik kan wel zeggen dat de bekentenissen voor genoegdoening zorgden bij de slachtoffers", aldus Dawyndt.

Feiten zijn verjaard
De feiten dateren van vijftig jaar geleden en zijn intussen verjaard. Capiau heeft zich niet eerder aangegeven omdat het volgens hem gaat om "iets dat achter de rug is". Hij had ook geen nood om op te feiten terug te komen, meldde hij nog.

Allicht geschrapt op Gentse Feesten
Een geplande namiddagact van Walter Capiau tijdens variétéshows in de Oude Vismijn op de Gentse Feesten, wordt allicht geschrapt. De organisatoren hakken donderdag de knoop door, maar zeggen dat het "voor negentig procent zeker is" dat Capiau niet meer welkom is.

De bekentenis van misbruik was ook voor de organisatoren een verrassing, een van hen was nog leerling van Capiau. "We hebben er alleszins onze bedenkingen bij", aldus Luc Vranckx, namens twee van de drie organisatoren. "Capiau boeken is een hele investering en ik kan best begrijpen dat mensen gaan afhaken. We hebben ook de indruk dat hij er nogal licht overgaat, terwijl het om iets gaat wat echt niet door de beugel kan."

De derde organisator is pas donderdag uit vakantie, en dan wordt de knoop definitief doorgehakt.

Lees meer