Zaterdag schoot een juwelier in Oostakker een overvaller dood toen die wegvluchtte.
BELGA Zaterdag schoot een juwelier in Oostakker een overvaller dood toen die wegvluchtte.

Wapenhandelaar doet controversieel voorstel: "Laat zelfverdediging ook toe voor goederen"

Elk jaar komen er in ons land tienduizend legale vuurwapens bij. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Wapenregister. Vlak na de moordpartij van Hans Van Themsche in 2006 hebben tienduizenden mensen hun wapen ingeleverd, maar dat is volledig gekeerd. Een wapenhandelaar doet bovendien een controversieel voorstel. “Laat zelfverdediging ook toe voor goederen”, zegt hij.

Mensen nemen er nu toch één omdat ze zich onveilig voelen of bij een schietclub willen. Meer en meer mensen hebben namelijk belangstelling voor de schietsport.

Van Temsche

In 2006 waren er nog bijna 788.000 wapens in ons land. In dat jaar schoot Hans Van Temsche in Antwerpen een meisje van twee en haar oppas dood. Nadien zijn er met een amnestiewet veel wapens ingeleverd, die al of niet geregistreerd waren.

In 2010 waren er dan ook al 80.000 wapens minder. Sinds vorig jaar komt het aantal wapens op 781.000. Het staat dus opnieuw bijna in op het niveau van 2006.

Ook goederen

Daniel Beets is wapenhandelaar en lid van een vereniging die wapenliefhebbers verdedigt. Hij vindt dat de wet van de wettige zelfverdediging moet veranderen. "Je moet niet alleen personen maar ook goederen wettelijk met een wapen kunnen verdedigen." De ministers van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en Justitie Koen Geens (CD&V) willen niet reageren op dat voorstel.

37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Erik Snarevlis

    Ik heb maar één leven en geen enkele wet staat boven het verdedigen van mijn leven. Als de politiek me veiligheid en gerechtigheid kan garanderen heb ik niets nodig, anders verplicht men ons om onze plan te trekken by any means nececairy.

  • Christine Laevers

    Daar gaan ongelukken en wantoestanden van komen. Ik ben het eens met de commentaren die spreken over : 'wat met een brood, een portefeuille, een fiets ...' Ik zou eerder iemand die voor een eerste misdrijf veroordeeld wordt, zijn foto gewoon overal verspreiden. Gedaan met de privacy. Dat die dan uitwijken. Vele criminelen doen gewapende overvallen en hebben al een ellenlang strafblad! Hoe is dat nu mogelijk ?

Lees meer