9
afp, Nuke Map

Wat als de Hiroshima-bom boven jouw stad wordt gedropt?

Het is vandaag precies 70 jaar geleden dat de VS resoluut kozen voor de overtreffende trap en een allesvernietigende atoombom op Hiroshima dropten. Maar wat als dit nucleair geweld in jouw stad of buurt zou inslaan? Deze kaart van de hand van nucleair historicus Alex Wellerstein toont de gruwel van Hiroshima in jouw achtertuin. En meer. Een beklijvende visualisatie van nucleaire oorlogsvoering...

'Little Boy'
Alex Wellerstein, een nucleair historicus aan het Stevens Institute of Technology creëerde de NukeMap, die je toelaat om zelf de hypothetische schade op te meten moest een atoombom zoals de 'Little Boy' in Hiroshima in jouw buurt worden gedropt.

Tot waar reikt de vuurbal van de ontploffing? Welke plaatsen worden in één ruk van de kaart geveegd? Wie heeft nog een kleine overlevingskans? En voor wie is er absoluut geen greintje hoop?

Duikt u vooral zelf in de virtuele horror van een nucleaire oorlog in ons land. Voor uw gemak hebben we zelf al de oefening gemaakt voor grote steden als Antwerpen, Brussel en Gent. Hieronder ziet u het resultaat.

Legende
Het gebied binnen de gele centrale zone is de maximale grootte van de nucleaire vuurbal ('Fireball radius'), afhankelijk van de hoogte waarop die tot ontploffing wordt gebracht. De rode zone toont de radius waarbinnen de druk van de bom intens genoeg is om grote betonnen gebouwen volledig te verwoesten en waarbinnen het aantal dodelijke slachtoffers zo goed als 100% is ('Air blast radius').

De groene zone toont de radiatieradius. 50 tot 90% van de mensen binnen deze cirkel zal sterven aan de acute effecten van de radiatie alleen, ofwel binnen enkele uren of maximaal weken ('Radiation radius'). De grijze cirkel toont de radius waarbinnen de druk nog steeds groot genoeg is om de meeste residentiële gebouwen te vernielen en veel doden en gewonden te maken. ('Air blast radius'). De gele zone, tot slot, toont de thermale radiatieradius. Mensen binnen deze cirkel krijgen derdegraads brandwonden die zo erg kunnen zijn dat de enige optie om te overleven amputatie is (Thermal blast radius').

9
epa
9
Nuke Map, Alex Wellerstein
9 Antwerpen.
Nuke Map, Alex Wellerstein Antwerpen.
9 Brussel.
Nuke Map, Alex Wellerstein Brussel.
9 Gent.
Nuke Map, Alex Wellerstein Gent.

105.000 doden in Brussel
Als je de map zelf eens uitprobeert, zie je dat je ook andere bommen virtueel boven steden kan laten ontploffen om meer te leren over hun verwoestende effecten. Zo was de tweede atoombom die boven Nagasaki werd gedropt bijvoorbeeld nog veel destructiever dan deze relatief kleine kernbom.

De map wordt trouwens nog indrukwekkender als je bij 'Basic options' het vakje 'Casualties' aanvinkt. Dan krijg je een beeld van het geschatte aantal doden en gewonden, waardoor het geheel nog bevattelijker en vooral aangrijpender wordt. Als de 'Little Boy' zou ontploffen in de lucht boven Brussel is het aantal geschatte doden bijvoorbeeld meer dan 105.000 doden. Er zouden ook een slordige 220.000 gewonden zijn.

Moderne bommen
Alsof dit alles nog niet voldoende horror opwekt, is het belangrijk om weten dat de wapentechnologie de afgelopen 70 jaar fel is geëvolueerd. "Deze nieuwe bommen hebben misschien 20 keer meer kracht als de bom die gebruikt werd in Hiroshima, maar hebben de grootte van een simpele vuilbak", zegt Wellerstein. Kijk bijvoorbeeld maar eens wat voor schade de W-87, een wapen dat momenteel deel uitmaakt van het Amerikaanse arsenaal, kan aanrichten. Dit is het resultaat voor Antwerpen en Brussel:

9
Nuke Map, Alex Wellerstein
9
Nuke Map, Alex Wellerstein

Zwaarste bom
Dat kan niet nog erger? Jawel. Deze bommen zijn niets in vergelijking met de zwaarste bom die ooit is ontworpen, de 'Tsar Bomba'. We tonen het effect moest deze bom in de lucht ontploffen boven Brussel. Het geschatte gevolg? Meer dan 2 miljoen doden en meer dan 3,5 miljoen gewonden.

En dan hebben we het in dit hele artikel nog niet eens gehad over de duizenden indirecte slachtoffers die later bezwijken aan de gevolgen van de bom en de daarbij vrijgekomen straling. Om over na te denken...

9
Nuke Map, Alex Wellerstein

Lees meer