5 Alain Van Hiel, sociaal psycholoog: “Als de lockdown niet zorgvuldig wordt afgebouwd, staan we morgen massaal in overvolle cafés.”
ANP XTRA Alain Van Hiel, sociaal psycholoog: “Als de lockdown niet zorgvuldig wordt afgebouwd, staan we morgen massaal in overvolle cafés.”

Exclusief voor abonnees

Wat brengt het leven na corona? “Straks staan we weer massaal in overvolle cafés”

Voorlopig blijven we nog enkele weken in ons kot. Maar hoe zal ons land eruitzien zodra deze periode een lang vervlogen herinnering is? Zal ze haar sporen getrokken hebben in onze samenleving, of wordt dit maar een voetnoot? De Morgen blikt vooruit in vijf bedrijven.

1) Gedrag: hebben we onze laatste hand geschud?

Kent u het? U zit achteloos thuis op de bank, kijkt tv, en plots is het daar. Een kortsluiting in uw hersenen. Omdat die waaghalzen van De mol – nochtans duidelijk niet behorende tot één gezin – wel geblinddoekt rondspringend met een cactus op hun hoofd een ballon weten te doorprikken, maar precies onmogelijk kunnen uitvogelen hoe ver anderhalve meter is. Omdat Sergio Herman de meest waanzinnige dingen doet in Mijn keuken, mijn restaurant. Zoals daar zijn: met zijn naakte vinger zo maar op de bel duwen bij een duo hobbykoks en hen vervolgens een hand geven. Een hand! Alsof hij niet doorheeft dat hij hier zijn leven riskeert. Om nog maar te zwijgen van die aan-elkaars-lijfplakkers van Temptation Island.

Zo snel gaat dat dus. Zet ons in afzondering, leg ons regels op die ons sociale leven helemaal op zijn kop zetten, en binnen enkele dagen ervaren we dat al als ons nieuwe normaal. Is de ontzetting die we voelen bij het zien van bovenstaande taferelen te vergelijken met de afschuw wanneer we anders iemand een stang in de tram hadden zien aflikken? U weet nog net de neiging te onderdrukken om snel richting badkamer te spurten om even plaatsvervangend uw handen te wassen. En intussen vraagt u zich af: is dit het dan? Is dit het nieuwe normaal? Gaan we dit blijven meedragen, ook wanneer de coronamaatregelen al lang een vervlogen herinnering geworden zijn?

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

54 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Paul Vandekerckhove

    Al die deskundigheid hier, en mensen die beter weten voor een ander.

  • Andy Staelens

    Babyboom? Gigantisch? Dat ze maar vlug dat kindergeld afschaffen, dat degene die kinderen willen er maar voor opdraaien. Of moet weer iedereen betalen voor andermans jongeren?

Lees meer