anp

We tankten nooit eerder zo veel benzine en diesel

De verkoop van benzine en diesel is vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau ooit. Er werd 8 procent meer benzine getankt en 1 procent meer diesel. Van beide producten samen werd in Belgische tankstations 10,52 miljard liter getankt, 2 procent meer dan het jaar voordien en iets meer dan het vorige record uit 2008 (10,49 miljard liter), schrijven De Tijd en L'Echo vandaag.

De verkoop van benzine zit in de lift omdat wagens met een benzinemotor aan populariteit winnen en door tanktoerisme uit Nederland, waar de pompprijzen hoger liggen. De hogere volumes zijn een opsteker voor de staatskas: ze leverden 360 miljoen euro extra accijnsinkomsten op, tot een recordbedrag van 5,07 miljard euro.

Tegenover twee jaar geleden gaat het om een toename van zo'n 670 miljoen euro. Daarmee heeft de regering haar doelstelling van 600 miljoen euro extra accijnsinkomsten tegen 2018 al binnengehaald, merkt Jean-Louis Nizet, de secretaris-generaal van de Belgische Petroleumfederatie, op.

De toename van de accijnzen op brandstoffen werd echter voor een groot deel tenietgedaan door lagere accijnsinkomsten uit tabak en alcohol.

14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels
  • Diego Missiaen

    Dat is gewoon omdat de prijs van zowel diesel als benzine veel te goedkoop is. Doe er in een klap 50 procent bij en het wordt opnieuw aangenaam rijden op onze wegen.

  • KATASTROFOLIS

    De omgekeerde wereld... Nog nooit is het verschil in prijs met Nederland zo miniem geweest. Ik vertoef er veel en tank vaak goedkoper bij merkstations dan in België...... Moet de media de regering een zetje geven om onze brandstoffen duurder te maken ?