Kos

Wedersamenstelling zet verklaring van Teckmans op nog lossere schroeven

Op het assisenproces van Tijl Teckmans (32) uit Duffel zijn vandaag de beelden van de wedersamenstelling getoond. Daarop liet de beschuldigde zien hoe hij het kofferdeksel van zijn Honda Civic naar eigen zeggen per ongeluk had laten neerkomen op het hoofd van Britta Cloetens (25). "Volgens de wetsdokter is de kracht waarmee hij de koffer dichtsloeg niet van die aard om een dermate zware schedelbreuk te veroorzaken waardoor het slachtoffer meteen dood was", getuigde de onderzoeksrechter.

De wedersamenstelling vond op 13 oktober 2011 plaats bij Depannage 2000. Op de beelden zaten Tijl en een politieagente, die de plaats van Britta innam, eerst vooraan in de Honda Civic. Volgens de beschuldigde hadden hij en het slachtoffer daar wat gekust, maar omdat ze door de middenconsole weinig bewegingsruimte hadden, waren ze naar de kofferbak gegaan.

Daar haalde Tijl vliegensvlug de hoedenplank weg en legde hij de zetels achteraan plat, waardoor er meer ruimte ontstond. Hij vertelde op de beelden hoe Britta zich voorover in de koffer had gebogen, hoe hij haar slipje had uitgetrokken en zich gebukt had om haar oraal te bevredigen. Toen ze plots riep dat hij moest stoppen, ging Tijl terug rechtstaan. Net toen Britta hetzelfde wilde doen, had hij het deksel woedend naar beneden getrokken. Ze werd op het hoofd geraakt en viel op de grond. Morsdood, volgens hem.

Kofferdeksel

De beschuldigde moest op de beelden meermaals tonen hoe hij de koffer had dichtgeslagen, waar het slachtoffer toen stond en waar ze precies geraakt werd. Aangezien hij dat laatste niet met zekerheid kon zeggen, passeerden meerdere mogelijkheden de revue. Tijl gaf de stand-in van Britta instructies en nam uiteindelijk ook zelf haar plaats in.

"De wetsdokter was getuige van dit alles en volgens hem kon haar plotse overlijden niet verklaard worden door de manier waarop de beschuldigde het kofferdeksel naar beneden sloeg. Het was moeilijk om het deksel enkel en alleen op het hoofd terecht te laten komen, want vaak namen de schouders en de nek een deel van de impact op of werd die gebroken door de kunststofbekleding. De kracht waarmee de koffer werd dichtgeslagen, was ook niet van die aard om zo'n zware schedelbreuk te veroorzaken."

Tijl moest vervolgens een pop die even groot en zwaar was als Britta in de kofferbak leggen, maar dat bleek geen sinecure. De benen plooiden de verkeerde kant op en uiteindelijk zei hij dat hij niet meer wist hoe hij haar in de koffer had gelegd. "Ik probeerde zo goed mogelijk mee te werken, maar sommige dingen heb ik niet gezien en andere zaken kan ik me niet meer tot in het kleinste detail herinneren", zei Tijl.

Morgen komen onder meer de moeder van Britta en de echtgenote van Tijl getuigen.

Lees meer