Koen Geens
BELGA Koen Geens

Welke coalities zijn nu nog mogelijk? (En bouw zelf je coalitie)

Minister Koen Geens (CD&V) is niet langer koninklijk opdrachthouder. Wat de volgende stap wordt in de zoektocht naar een federale regering is nog onduidelijk. Paars-geel lijkt nu echt volledig begraven. Welke coalities zijn mogelijk in dit politieke kluwen?

Eerder werden in grote lijnen twee mogelijke formules voor de federale regeringsvorming naar voor geschoven: een paars-gele regering met socialisten, liberalen en N-VA of een paars-groene regering (socialisten, liberalen en groenen) eventueel aangevuld met CD&V. Beide mogelijkheden lijken nu helemaal dood en begraven.

Paars-geel, dat ziet er zo uit:

Paars-groen, dan krijgen we dit:

Vivaldi-coalitie

Dan hadden we ook nog de Vivaldi-coalitie, zijnde paars-groen met CD&V erbij. Omdat paars-groen immers maar een heel nipte meerderheid heeft van 76 zetels, werd er naar CD&V gekeken om de coalitie aan te vullen. Dat geeft dan een coalitie met een iets grotere meerderheid. Maar ook die optie werd al verschillende keren getorpedeerd, onder anderen door Pieter De Crem (CD&V).

Andere mogelijke coalities

Optie: Paars-geel maar Open Vld verwisseld voor CD&V

Optie: sp.a weg en Open Vld erbij

Deze optie is in theorie mogelijk, maar weinig realistisch in praktijk. De PS heeft altijd gezegd dat ze de Zweedse coalitie niet wil depanneren. PS zou dan de enige linkse partij zijn en dat willen ze niet.

Optie: Ecolo en N-VA

Deze optie, met Ecolo en N-VA samen, is puur theoretisch ook mogelijk. Het lijkt evenwel vooral een formatie voor één of andere politieke sciencefiction-film. Deze optie is weinig waarschijnlijk.

Bouw hieronder je eigen coalitie: 

202 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • hendrik van poucke

    En wat met het Vlaams belang...?

  • jean witse

    Magnette heeft een plan om Vlaanderen een kolonie te maken van Wallonie. Het is trouwens zo sinds 1830 dus waarom zou er iets moeten veranderen. Enige hij nog kan doen is terug het Frans als voertaal invoeren in gans Belgie. Zijn plan A is de CD&V omkopen om in een Vivaldi regering te stappen onder zijn voorwaarden en als dat niet lukt plan B die hij in zijn achterzak heeft nl Paars groen met Defi en CDH. Open VLD zijn platte vijgen die Vlaanderen verraden. Leve de Republique Belgique !

Lees meer